Ara
İğne Korkusu Tarih Oluyor
Bookmark and Share Yazdır Arkadaşına Gönder
Ekleme Tarihi :26.02.2010
Toplam 6864 Kez Okunmuştur.
Dr. Gülay Büyükköroğlu, DNA aşısı geliştirmek için hazırladıkları çalışmayı Singapur İlaç Taşıyıcı Sistemler Sempozyumu'nda sunduklarını söyledi.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Bölümü öğretim görevlisi Dr. Gülay Büyükköroğlu, DNA aşısı geliştirmek için hazırladıkları çalışmayı Singapur İlaç Taşıyıcı Sistemler Sempozyumu'nda sunduklarını söyledi.

Aşının enjeksiyonla olan bağını koparmak ve kişilerinin bir kremle kendi kendilerini aşılayabilir hale gelmelerini sağlamak maksadıyla başlattığı çalışmayla ilgili bilgi veren Büyükköroğlu, "Bu çalışma, DNA’nın deriden emilim yöntemiyle kana karışmasını sağlamayı amaçlıyor. Bir invitro salım, yani laboratuvar ortamında gerçekleşen bir araştırma olan bu çalışmada öncelikle, katı lipid nano partiküller, taşıyıcı sistemler olarak hazırlanmış gen taşıyan sistemler olarak düzenlendi" dedi.

Dr. Gülay Büyükköroğlu, "DNA’nın bu sistemlerle taşınmasını sağlamak için katı lipid nano partiküllerin pozitif hale getirilmesi gerekliydi. Biz bunu yapmış durumdayız. Pozitif hale getirdiğimiz bu partikülleri negatif yüklü olan DNA ile birleştirdik. Gen taşıyıcı sistem olarak kullanılabileceğini gördük. Son yıllarda DNA aşılarına ilgi arttı. Bizde DNA aşısı geliştirmek amacıyla bu çalışmayı hazırladık ve katı lipid nano partiküllerinin deriden emiliminin mümkün olduğunu gördük” diye konuştu.

DNA kullanırken invitro çalışmalarda partiküllerin ilaç taşıyıcılığını test etmek için yapay deri ya da insanlardan ve hayvanlardan elde edilmiş derilerin kullanıldığını kaydeden Büyükköroğlu, şunları söyledi:

"Biz bu çalışmalarda deri kullanmadık. Çünkü, DNA ile çalışıyoruz ve derinin içerisinde de DNA çok fazla ve kullandığımız partikülde ne kadarının kana geçtiğinin tespit edilebilmesi oldukça zor. Deride de bazı enzimler var ve DNA’nın parçalanması mümkün. O yüzden genellikle kozmetik çalışmalarda bazı memranlar kullanılmakta, bizde bu yapay memranları kullandık” diye konuştu.

Gülay Büyükköroğlu, 20 Ocak 2010 tarihinde Singapur İlaç Taşıyıcı Sistemler Sempozyumu'nda da sunulan çalışmanın henüz tamamlanmadığını, hayvanlar üzerinde deneylerin devam edeceğini sözlerine ekledi.

Bu Haberi Beğendiniz mi? 0     0

Sayfamızda yer alan okur yorumları, kullanıcılarımızın kendi görüşleridir. Okur yorumlarından turkiyehaberajansi.com sorumlu tutulamaz.

Yorum Yaz

» İlgili Başlıklar
Dil Degistir[Languages]
Dil çevirilerini Google Chrome ve Mozilla Firefox tarayıcılarında sorunsuz olarak kullanabilirsiniz.
D Vitaminine Hasret Kalacağımız Günler Geldi…
A’dan Z’ye D Vitaminini ve eksikliğinin neden olabileceği sağlık problemlerini Hisar Intercontinental Hospital Fizik Tedavi ve Rehabi
Hem Tango Hem Pop
Erdener Koyutürk ile bir söyleşi! İşte Editörümüz Sengul Sonmez'in muhteşem söyleşisi...
Diğer Röportajlar
Tüm Galeriler


Abdulgani SARI
Ahmet KAPLAN
Bihter CAN
Cansen ERDOĞAN
Cemil ALTINAY
Dr. Muhammet ALİYEV
Dr. Nazile ABBASLI
Dursun BORAN
Duygu LADİKLİ
Ersal ÖZKAN
Fedai ÇAKIR
Hasan Uğur EPİRDEN
Hilmi Erkin SEVİN
M. Nuri KAYNAR
Melahat İBRAHİMGIZI
Misafir KALEM
Nigar ALMANQIZI
Yalçın KAMACIOĞLU
Yasemin ERYILDIZ
Yaşar KABA
Hayatınızdan Memnun musunuz?
 
TNA
Ana Sayfa |  Arşiv |  Video |  Foto Galeri |  Üye Ol |  KÜNYE |  MİLLETVEKİLLERİMİZ |  VAKIFLAR |  SENDİKALAR |  KURUMLAR |  VALİLİKLER |  TSK |  KAYMAKAMLIKLAR |  ŞEHİR VE HAYAT DERGİSİ |  YILIN EN İYİLERİ ÖDÜL GECESİ |  İSTANBUL REHBERİ |  Hava Durumu | 
© 2009 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz