Ara
Hırsızlık Değil Talan
Bookmark and Share Yazdır Arkadaşına Gönder
Ekleme Tarihi :10.03.2010
Toplam 6357 Kez Okunmuştur.
Ankara Resim Heykel Müzesi’nde yaşanan hırsızlıkla aslında müzenin “talan edildiği” ortaya çıktı.

Sayım heyetinde bulunan Doç. Dr. Osman Altıntaş, müzede 500’e yakın eserin çalındığını, iki katının da tahrip edildiğini belirlediklerini kaydetti. Müzenin durumuna feryat eden Altıntaş, “Müze reprodüksiyon dolu, çok sayıda sahte imzalı eser var, güvenliği Allah’a emanet. Burası ile ilgili konuşurken moralim bozuluyor” dedi.

Ankara Resim Heykel Müzesi, sanatın değil, hırsızların Başkenti'ne döndü. Son olarak Hoca Ali Rıza‘ya ait eserlerin çalındığı haberleri gelen müzenin yıllardır talan edildiği ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan 6 kişilik sayım heyetinde yer alan Doç. Dr. Osman Altıntaş ANKA’ya çarpıcı açıklamalarda bulundu. Altıntaş, Ankara Resim Heykel Müzesi’nin kurulduğundan beri, bilimsel olarak ilk defa sayımının yapıldığını söyleyerek, sayıma geçen yıldan bu yana devam ettiklerini ifade etti. Müzenin envanter incelemesine de 4-5 yıl önce başlandığını belirten Altıntaş, “Biz, sadece sayım değil, envanter kayıtlarının doğru olup olmadığına bakıyoruz, eserlerin orijinal olup olmadığına, şu andaki fiziki durumlarını inceliyoruz. Gördüğümüz şu; devlet ulusal varlıklarımızı koruyamıyor, bir yağmadır gidiyor. Müze talan edilmiş durumda, müzenin güvenliği Allah’a emanet” diye konuştu.

Müzeden, en az 400-500 eserin çalındığını belirlediklerini kaydeden Altıntaş şöyle konuştu:

“Müze reprodüksiyon dolu. Burası ile konuşurken moralim bozuluyor. Çok sayıda sahte imzalı eser var. ‘İbrahim Çallı’ diye biri imza atmış, şu anda müzede teşhir ediliyor. Orijinalleri çalınmış, yerine sahtesi konulmuş. Hoca Ali Rıza’nın 15-20’den fazla eseri yok şu anda. Şevket Dağdan, İbrahim Çallı’ya kadar büyük ressamlarımızın, heykeltıraşlarımızın eserleri kayıp. Şu anda sahte olduğu konusunda herkesin hem fikir olduğu tablolar teşhir salonunda sergileniyor, bu ne kadar ayıp. Bundan da vahimi eserlerin saklama koşulları o kadar kötü ki; çalınanların iki katı eser de yırtılmış, boyaları dökülmüş. Resim yerinde ama resim yok aslında. Eserler çalınmamış da ne olmuş? Yüzlerce eser tahrip edilmiş. Eserler restorasyon sırasında da çok bozulmuş. Böyle bir yerde biz sayım yapsak ne olur?”

-ÇALINSA DAHA İYİ-

Çalınan eserlerin dışında, mevcut eserlerin de çok kötü şartlarda muhafaza edildiğini vurgulayan Altıntaş, “Bu eserler çalınsa daha iyi. Bunlar ulusal varlığımız, Bakanlık bir önce harekete geçmeli. Bakanlık müzesindeki eserleri restore edip teşhir etmeli, çünkü çalınan eserlerin çoğu depolardan götürülüyor” diye konuştu.

Bu Haberi Beğendiniz mi? 0     0

Sayfamızda yer alan okur yorumları, kullanıcılarımızın kendi görüşleridir. Okur yorumlarından turkiyehaberajansi.com sorumlu tutulamaz.

Yorum Yaz

» İlgili Başlıklar
Dil Degistir[Languages]
Dil çevirilerini Google Chrome ve Mozilla Firefox tarayıcılarında sorunsuz olarak kullanabilirsiniz.
D Vitaminine Hasret Kalacağımız Günler Geldi…
A’dan Z’ye D Vitaminini ve eksikliğinin neden olabileceği sağlık problemlerini Hisar Intercontinental Hospital Fizik Tedavi ve Rehabi
Hem Tango Hem Pop
Erdener Koyutürk ile bir söyleşi! İşte Editörümüz Sengul Sonmez'in muhteşem söyleşisi...
Diğer Röportajlar
Tüm Galeriler


Abdulgani SARI
Ahmet KAPLAN
Bihter CAN
Cansen ERDOĞAN
Cemil ALTINAY
Dr. Muhammet ALİYEV
Dr. Nazile ABBASLI
Dursun BORAN
Duygu LADİKLİ
Ersal ÖZKAN
Fedai ÇAKIR
Hasan Uğur EPİRDEN
Hilmi Erkin SEVİN
M. Nuri KAYNAR
Melahat İBRAHİMGIZI
Misafir KALEM
Nigar ALMANQIZI
Yalçın KAMACIOĞLU
Yasemin ERYILDIZ
Yaşar KABA
Hayatınızdan Memnun musunuz?
 
TNA
Ana Sayfa |  Arşiv |  Video |  Foto Galeri |  Üye Ol |  KÜNYE |  MİLLETVEKİLLERİMİZ |  VAKIFLAR |  SENDİKALAR |  KURUMLAR |  VALİLİKLER |  TSK |  KAYMAKAMLIKLAR |  ŞEHİR VE HAYAT DERGİSİ |  YILIN EN İYİLERİ ÖDÜL GECESİ |  İSTANBUL REHBERİ |  Hava Durumu | 
© 2009 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz