Birsal Karamanoğlu (TNA)
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) 10 Mart 2010 Çarşamba günü İstanbul Swissotel’de AVM Yatırımları Konferansı düzenledi. II. AVM Yatırımları Konferansı’na yaklaşık 500 sektör temsilcisi katıldı.
Konferansta, dünya ve Türkiye ekonomisindeki dalgalı seyrin devam ettiği ve milyarlarca dolarlık yatırım gerçekleştiren AVM yatırımcılarının,
krizden çıkışın neresinde olduğu tartışıldı. AVM yatırımlarında getiri beklentilerinde büyük değişimler yaşandığını, Avrupa ve Türkiye’deki örneklerle dile getiren AVM yatırımcıları, finansman açısından da ortaya ilginç veriler koydu.
II. AVM Yatırımları Konferansı’nın açılış konuşmasını yapan AYD Başkanı Hakan Kodal son aylarda AVM’lerde yüzde 14’lere varan ciro artışı olduğunu vurguladı ve “Krizin ardından ortaya çıkan yeni dönemi iyi okumak lazım. Yeni stratejiler üretip daha iyi kar marjı yakalarsak, toparlanmanın daha kısa sürede olacağına inanıyorum” dedi.
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, bu konuda gündeme gelen yasaya değinerek “Biz, tüm taraflar aynı gemideyiz. Bu anlamda yasa hepimizi yakından ilgilendiriyor. Bu nedenle yasaya durduğumuz yerden değil, her yönden bakmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Yalçıntaş, AYD’nin girişimlerini desteklediklerini de ekledi.
Konferansın öğleden sonra yapılan bölümünde “AVM’lerde Ciro Denetimi” konusunda konuşan As/Nexia Türkiye Denetim Direktörü Levent Ergüven, bu kavramın giderek önem kazandığını vurguladı.
Ergüven yakın zamanlara kadar metrekare üzerinden kiralanan AVM ‘deki işyerlerinin özellikle krizin etkisiyle ciro bazlı kiralamaya döndüğünü belirtti. Bu uygulamanın tarafları daha mutlu ettiğini ve kazandığı oranda kira ödeyen kiracıların daha mutlu ve ileriye dönük umutlu olduğunu söyleyen Ergüven “bir anlamda kazan-kazan modeliyle bir barış ortamı doğdu” diye konuştu.
Ergüven, kiracıların ciro takiplerini; mağazaların denetlemesini yaparak, muhasebe merkezini araştırarak, yasal kayıt ve defterleri takip ederek yaptığını söyledi. Ayrıca kimi zaman denetçilerin müşteri kılığında alışveriş yapıp, belge verilmediği takdirde yerinde durumu tespit ettiklerini bildirdi. Ergüven, AVM ciro denetimleri sonucunda ciro artışının ortalama yüzde 16 olduğunu vurguladı “bu ileri yönelik olumlu bir hava oluşmasına da katkıda bulunuyor” dedi.
Son dönemlerde sıkça söz edilen outlet ve indirim mağazalarından sonra yeni dönem AVM’lerin konseptleri de, Konferans’ta gündeme getirilen konular arasındaydı. Mağaza büyüklükleri, verimlilik, satış teknikleri, insan kaynakları gibi meslek profesyonellerini ilgilendiren konularda da yeni açılımların ortaya konulurken, yerli ve yabancı birçok sektör lideri konuşmacı olarak Konferans’a katıldı.
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, AYD Başkanı Hakan Kodal, YKB Baş Ekonomisti Cevdet Akçay, Cenor Group Başkanı Anthony Khoi, Corio CEO’su Koray Özgül, Multi Turkmall GM Murat Sekmen, Metro Group Asset Management CEO’su Prof. Michael Cesarz, Kanyon AVM GM Coşkun Bedük, Broadway Malyan’dan Peter Vaughan, CBRE’den Chris Igwe, AMPD Başkanı Mehmet Nane, BMD Başkanı Yılmaz Yılmaz, Boyner Mağazacılık CEO’su Aslı Karadeniz, JLL Türkiye Başkanı Avi ALKAŞ ve Ece Türkiye GM Andreas Hohlmann konferansın konuşmacıları arasında yer aldı.