Anasayfa | Ahmet KAPLAN

Telefonunuz Kopyalanabilir - Cezalandırılabilirsiniz

Telefonunuz Kopyalanabilir - Cezalandırılabilirsiniz

Telefonunuz Kopyalanabilir - Cezalandırılabilirsiniz

BTK, Skandalını belgeledik.
Hırsız ve Kaçakçıyı denetleyemeyen BTK kanun tanımayanlar yerine,

Masum Vatandaşı Cezalandırıyor.

Telefonunuz bilginiz dışında hırsız ve kaçakçılar tarafından kopyalanabilir.
Hırsız ve kaçakçılarla mücadele etmesi ve engellemesi gereken Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) “Niye telefonunuzun IMEI kopyalandı” diye hırsızların ve kaçakçıların yerine sizi cezalandırabilir!


5809 sayılı Kanun kapsamında getirilen hükümler doğrultusunda; kayıp, kaçak veya çalıntı cihazlarla, Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK)  Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’nde (MCKS) yer alan elektronik kimlik bilgileri değiştirilmiş cihazlara elektronik haberleşme hizmeti verilmemesi için yapılan uygulamalar masum vatandaşı cezalandırıyor. Yapılan uygulamayla cep telefonu kaçakçılarına ve hırsızlarına adeta çanak tutuluyor.

Masum Vatandaş Cezalandırılıyor

Bilgi Teknolojileri Kurumu’nda (BTK) kayıtlı olan ve üretim anında IMEI 356447016818711 olarak belirlenmiş Nokia 2310 telefonun IMEI si kopyalandığı gerekçesi ile kullanıma kapatıldı.

Cihazı satın alan vatandaş ile hırsız ve kaçakçıya eşit ceza uygulaması yapan BTK, cihazı sabıka listesine alıyor ve vatandaşın daha sonra da tek numara ile kullanmasına izin veriyor.

İŞTE TEPKİ ALAN BTK SKANDALI VE HAKSIZ ÖRNEK!

5 YILDAN BU YANA kullanılan Nokia 2310
telefon aniden kullanıma kapatıldı.
GSM firması çağrı merkezi kartın bozulmuş olduğuna ve değiştirilmesi gerektiğine karar verdi. Hattı başka telefonda deneyen kullanıcı çalıştığını gördü.
Bir GSM firması IMEI kontrolünü aklına getirdi ve IME'nin kopyalandığı belirlendi.

http://www.mcks.gov.tr/tr/index.php adresinde yer alan Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’nde yapılan sorgulamada aşağıdaki bilgiler görülüyor.

IMEI SORGULAMA

IMEI : 

 356447016818711

Durumu : 

 Bu IMEI numarasının başka cihazlara kopyalandığı tespit edilmiştir

Kaynak :

 -

Üretici :

 Üretici: Nokia Corporation Pazar Adı: 2310

Telefonun orijinal etiketinde de BTK kayıtlarında yer alan bilgiler var. Nokia 2310 Üzerindeki Orijinal Etiket şöyle:

BTK, bilgi arşivlerinde kayıtlı bulunan 5 yıldan bu yana aynı kişi tarafından kullanılan NOKIA 2310 model orijinal telefonun IME’isi hırsız veya kaçakçılar tarafından kopyalandığı için sahibini cezalandırdı.

Hırsızları ve kaçakçıları belirleyip cezalandırması ve kayıtlı IMEI’lerin kopyalandığı kaçak cihazları yasaklaması gereken BTK, hırsızların kopyaladığı cihaz yerine orijinal telefonu kullanıma yasaklamayı tercih ediyor.

Vatandaşı ve gerçek kullanıcıyı yasaklayarak cezalandıran BTK, kayıtlarında da yer alan Nokia 2310 telefonun üzerindeki etiketinde de fabrikasyon olarak kayıtlı olan IMEI 356447016818711 numarasını dikkate almadı.  BTK, IMEI’yi kopyalayanları bulmak, kopya cihazı yasaklamak ve kayıt dışı ve kaçak cep telefonlarını bloke etmek yerine kendi bilgi arşivinde de yer alan orijinal Nokia 2310 telefonu kullanıma kapattı.

Cihazın elektronik sisteminde ve üzerindeki orijinal etiketinde yer alan fabrika üretim bilgilerinde “IMEI 356447016818711 olan Nokia marka - Modeli 2310 - Type RM189 - CODE 0534745” olarak yer alan telefonu haksızca yasaklayan BTK telefonu 5 yıldan bu yana kullanan gerçek kullanıcısını hırsızlarla eşit sayarak cezalandırmış oldu.

BTK sitesinde ilan edilen bilgilerde yer alan “Bilgi İhbar Merkezi”nin 444 9 777 ve 0312 232 23 23 numaralı telefonlarına yapılan müracaatta ise çözüm üretmek yerine başka bir ceza anlatılıyor. Verilen bilgiye göre IMEI’nin gerçek kayıtlı olduğu cihazı özgür bırakıp hırsızları cezalandırmak yerine farklı bir cezalandırma daha uygulanıyor.

Verilen şok bilgi aynen şöyle : “Eşleştirme işlemi yalnızca elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş cihaz için geçerlidir. Elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş cihazla eşleştirme yapılmış bir hat, kayıtlı olan herhangi bir cihazda sorunsuz olarak kullanılabilmektedir. Ancak, elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş cihazla birlikte sadece eşleştirilmiş olan hat kullanılabilir.”

Yani telefonun IMEI kopyalandıysa yapılabilen tek çözüm söz konusu telefonu sadece kullanıcının bir numarası için aktif ediyor ve o numara dışındaki hiçbir numara ile kullandırmamakla cezalandırıyor. Yani başka numara kullanmak isteyen veya ilgili numarasını kullanmaktan vazgeçip değiştiren, BTK tarafından sabıkalanan telefonunu artık kullanamıyor.

Vatandaşın 5 yıllık telefonu kapatılıyor, IMEI'nin kullanıldığı kaçak cihaz serbest dolaşıyor!
Kopye IMEI'nin üzerine takılan hatlardan ve kullanıcılarından kaçakçıya ve hırsıza ulaşılabilecekken, ulaşılmıyor.
Hırsız ve kaçakçı keyifle can yakmaya, IMEI kopyalamaya devam ediyor.

Diğer bir soruda bu IMEI listeleri sadece ithalatçı firmada ve BTK kayıtlarında var.
Bu listeleri kaçakçı ve hırsızlar nasıl elde ediyor.
Acaba işbirliği mi yapılıyor?

Kanunların yorumu masum vatandaşın lehine olmak zorundadır.
BTK hem denetim görevini yapamayarak ülkeye ve millete zarar veriyor, hemde kendi suçu nedeniyle kolay yolu seçip masum vatandaşı cezalandırıyor.

Ahmet KAPLAN

Dil Seçiniz

Dil Degistir[Languages]

Çok Okunan Haberler

  • Bugün
  • Bu Hafta
  • Bu Ay
  1. Bu Hesapta Bir Yanlışlık Var!
  2. Diş ve Ağız Bakımına Mükemmel Çözüm
  3. Yüzbaşı Mehmet Muzaffer
  4. Yılın Sevilen 10 TSM Korosu!
  5. Halkla İlişkiler Ajansı Contactplus Oldu
  6. Bir Ayrılık Daha!
  7. Cetvelle Dayağın Cezası 3 Bin TL!
  8. Veterinere Büyük Tepki!
  9. Kayserideki Patlamanın Ardındaki Dram
  10. Antibiyotik Kalmayabilir
  11. Başarılı Olamazsam Dönmem
  12. Transparan Beren
  13. Bu Bilgi İrandan İlk Kez Sızdı
  14. Ayasofyada On Binler Namaz Kılacak
  15. Saatte 1 Milyon Dolar Kazanıyor!
  16. Kene İle Mücadelede Yeni Yöntem!
  17. Tek Nefesle En Derin Havuza Daldı
  18. Fazıl Sayın Tweetlerine Hapis İstemi
  19. Müteahhitlerden Ev Sahiplerine Uyarı
  20. Mısır Toplumu Üçe Bölündü
  1. Hüsnü Şenlendirici, I Love You
  2. Pazar ve Fındıklıda ÇAY Eylemi
  3. Türkiyenin İlk Müzikal Korosu Sahnedeydi
  4. Öğrencilere Murat Boz Sürprizi!
  5. Hakkı Ağaoğlundan Kıbrıs Çıkartması
  6. Dillerde Fetih, Dîllerde Fatih
  7. Kıskanç Çiftlere Özel Balayı!
  8. Bendenizden Yeni Versiyon Günahlar
  9. Engellilerle Eski Futbolcular Bir Arada!
  10. İSTEKli Mezunlar Buluşuyor...
  11. Bedük Boğaziçilileri Coşturdu!
  12. Çocukların Gözünden Çevre Fotoğrafları Sergisi
  13. Bursa, Bilimle Şenlenecek…
  14. Kentsel Dönüşümle Şehirlere Çifte Avantaj
  15. En Uzun Gece Trump Towers Mallda
  16. Hint Mutfağı İstanbul’da
  17. Cengiz ARTAMdan Monacoda Bir İlk
  18. Park Bahçeler Daire Başkanı Oldu!
  19. Ulusal Roket Yarışması Sonuçlandı
  20. Yine Çok Konuşulacak Klip Çekti
  1. Gençler Nanoteknolojiyle Tanıştı
  2. Avrupa Değişse De Türklere Bakış Değişmedi
  3. Genç Bilim İnsanları Projelerini Sergileyecek
  4. Bedük 20 Bin Kişiyi Coşturdu!
  5. Cilde Özel Çözümler Sunan Yepyeni Bir Marka
  6. XL Beden Yarış Keyfi!
  7. Karakolun Hası 18 Mayısta Sinemalarda!
  8. Başarıya Götüren Verimli Çözüm Ortaklıkları
  9. TMB TV 18.Kral TV ödüllerini Canlı Yayınladı
  10. Teknoloji Tutkunlarına Müjde!
  11. Bahar Ayları İçin Uzmanlar Uyarıyor...
  12. Ivana Sert Daikin Reklamında...
  13. Fare Devri Bitiyor!
  14. ACİL; AB Rh (-) Negatif Kan Aranıyor
  15. Mekânsız Bedenler Galeri Eksende!
  16. ÇAGET, Şükürü Koşuya Davet Etti
  17. Kıran Kırana Kulaç Attılar
  18. Tekne Parklar İçin Ön Başvurular Başladı
  19. Kitap Okuma Sevgisi Kazandırıyor
  20. Renkli Bir Yaza-Merhaba...

Yeni sitemizi beğendiniz mi?

Sonuçlar»

© 2005 TNA