Özel halk otobüsü esnafının geneli için, İbb meclisine sunulmak üzere hazırlanan rapor, toplantı yasakları ve sosyal mesafe ihlal edilerek yapılan gizli bir toplantıyla değiştirildi.Bir grup özel halk otobüsü işletmecisinin hakkının korunduğu bir grup özel halk otobüsü işletmecisinin haklarının yok edildiği toplantı 'RANT SKANDALI' olarak nitelendirdi.İstanbul’da “Özel Taşımacı İşletme Sistemi Hakkında” İett Genel Müdür V. Hamdi Alper Kolukısa başkanlığında İBB bürokrat ve yetkililerinin katılımıyla bir toplantı yapıldı.
Toplantıda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ve Büyükşehir Belediye Meclisine sunulmak üzere bir rapor hazırlandı. Özel halk otobüsü işletmecilerini mutlu eden 2,5 sayfalık bu raporda, yıllardır esnafın biriken sorunları itiraf gibi yer aldı…İMAMOĞLU’NDAN GİZLİDaha sonra Başkan ekrem İmamoğlu ve Belediye yetkililerinden habersiz, İett genel müdür V. hamdi alper kolukısa ve Mavi Renkli ÖHO temsilcilerinin katıldığı ERGUVAN Renkli ÖHO temsilcilerinin bulunmadığı GİZLİ bir toplantı yapıldı.RANT İÇİN KOVİT-19 TOPLANTI KURALLARI İHLAL EDİLDİKovid-19 toplantı kuralları ve sosyal mesafenin de ihlal edildiği GİZLİ TOPLANTI ile ERGUVAN Renkli ÖHO esnafının hakları SKANDAL bir şekilde yok edildi.İSTANBULDA 3166 ÖHO VARİstanbul’da toplu taşıma görevini yürüten 2230 İstanbul ÖHO ve 936 ERGUVAN ÖHO olmak üzere toplam 3166 özel halk otobüsü bulunuyor.
Erguvan ÖHO İşletmecileri, İETT Genel Müdür V. Hamdi Alper Kolukısa başkanlığında hazırlanan ikinci raporla, 936 ERGUVAN ÖHO işletmecisinin haklarının yok edildiği, 2230 İstanbul ÖHO işletmecisine ÖZEL RANT kazandırmanın hedeflendiği belirtilerek tepki gösterdi.ERGUVAN ÖHO İŞLETMECİLERİNİN HAKLARI GASP EDİLİYOR“Her şey Güzel Olacak” anlayışıyla başlatılan çalışmayla hazırlanan raporda, sosyal mesafenin dahi ihlal edildiği toplantıyla skandal bir değişiklik yapıldı.
Özel halk otobüsü esnafının geneli için hazırlanan rapor değiştirildi, özel halk otobüsü esnafından 936 aracı bulunan Erguvan ÖHO işletmecilerinin haklarının GASP edildiği yeni bir rapor hazırlandı.İstanbul’da İETT otobüsleri haricinde toplu taşıma görevini yürüten 2230 İstanbul ÖHO ve 936 ERGUVAN ÖHO olmak üzere toplam 3166 özel halk otobüsü bulunuyor. İstanbul’da daha iyi daha kaliteli insana yönelik yolcu taşımacılığı yapılabilmesi için çaba sarf ettiklerini ifade eden Erguvan ÖHO İşletmecileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Müdürlüğünde 936 erguvan ÖHO’nün haklarının dışarıda bırakıldığı toplantıyı “SKANDAL” olarak nitelendirdi.Erguvan ÖHO‘leri İşletmecileri, “Erguvan ÖHO‘lerinden hiçbir temsilcinin bilgisi olmaksızın, gerekse Büyükşehir Belediyesinin yetkilerin haberi olmadan kamu yetkilisi tarafından yapılan gayri resmî toplantıda taslak üzerinde değişiklik yapılarak birilerine rant sağlanmıştır.” Diyerek tepki gösterdi.
RAPORDA NE DEĞİŞTİASIL RAPORDA; “Bu amaçla 7144 sayılı kanun ile 5216 sayılı kanuna eklenen “büyükşehir belediye meclisi kararıyla belirlenen yerlerdeki toplu taşıma hatlarının işletmesinin o bölgede kurulu taşıma birlik veya kooperatiflerinden temin edilmesine karar verebilir.” şeklindeki düzenleme uyarınca 77 dar bölgede, 3166 adet otobüsün çalıştığı hatlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi veya İETT Genel Müdürlüğü tarafından verilen ruhsat ile kent içi toplu taşıma yapan işletmecilerden veya bu işletmecileri temsil eden tüzel kişiliklerden karar tarihinden itibaren üç yıl süre ile toplu taşıma hizmeti satın alınmasına;” ŞEKLİNDE OLAN İFADE,DEĞİŞTİRİLEN RAPORDA; Bu amaçla 7144 sayılı kanun ile 5216 sayılı kanuna eklenen “büyükşehir belediye meclisi kararıyla belirlenen yerlerdeki toplu taşıma hatlarının işletmesinin o bölgede kurulu taşıma birlik veya kooperatiflerinden temin edilmesine karar verebilir.” şeklindeki düzenleme uyarınca 77 dar bölgede, 3166 adet otobüsün (2153 adet müktesep haklı mavi özel halk otobüsü ve İBB Meclis kararı süresince izni olan Otobüs AŞ araçları) çalıştığı hatlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi veya İETT Genel Müdürlüğü tarafından verilen ruhsat ile kent içi toplu taşıma yapan işletmecilerden veya bu işletmecileri temsil eden tüzel kişiliklerden karar tarihinden itibaren üç yıl süre ile toplu taşıma hizmeti satın alınmasına;” ŞEKLİNDE GEÇİYOR.KOLUKISAYA TEPKİErguvan ÖHO İşletmecileri, “Asıl raporda; 3166 araç yaptığı görevine uygun olarak tek kimlik ile anlatılırken; Değişiklik yapılan tasarıda 3166 aracın 2153 adeti müktesep hatlı olarak gösterilmeye çalışılıyor.
Bu ifade ile komisyon ve meclis yanıltılarak kelime oyunuyla böyle bir hak verilmeye çalışılarak 2230 Mavi ÖHO işletmecisine ÖZEL rant kazandırma hedefleniyor. Aynı işi yapan ve 936 aracı bulunan Erguvan ÖHO işletmecilerinin hakları ise GASP edilmek isteniyor…
Böyle bir hak ve hat varsa 3166 aracında dahil edilmesi gerekmektedir. Burada kelime oyunuyla Erguvanlar hak kaybına uğratılmak istenilmektedir.” İfadeleri ile bu ayrımın Hamdi Alper Kolukısa tarafından yapıldığını ve bir kesime hak kazandırırken aynı işi yapan diğer kesime oluşturduğu tavıra anlam veremediklerini söyledi.MUĞLA’DA GÖREVDEN ALINMIŞTIDaha önce Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi Başkanı iken işletmecilerle sorun yaşayan Hamdi Alper KOLUKISA, Muğla’ da çalışırken yaptığı uygulamalarda vatandaşlardan büyük tepki aldığı için görevden alınmıştı.
Kolukısa, Muğla’ da Toplu Taşıma yapan minibüs yenilenmesi işleminde hazırlanan ihaleye sadece bir firmanın araçlarında olan özellikleri dahil etmiş, fahiş fiyattaki araçları temin edemeyen esnafın bir kısmı taşımacılık işinden çekilmek zorunda kalmıştı.BÜTÜN VARLIĞIMIZI ERGUVANLARA YATIRDIKBütün varlıklarını işlerine yatırdıklarını ifade eden Erguvan ÖHO‘leri İşletmecileri, “Varını yoğunu özel halk otobüsü işine yatırmış, yıllardan bu yana İstanbul Halkına daha iyi bir hizmet verebilmek için çaba sarf eden Özel Halk Otobüsü İşletmecileri, her safhada gerek özlük, gerekse ekonomik hakları için yapmış olduğu mücadelelerde seslerini duyurmayı başarmışlardır.
İstanbul da Toplu Taşıma Hizmetini yerine getirmeye çalışan 3166 Özel Halk Otobüsünün Kaliteli, Güvenli, Sürdürülebilir bir hizmet anlayışıyla kalıcı olabilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun Türkiye Toplu Taşıma İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu kabulünde -işletmecilerin zarar ettiği daha önceden belirledik ve buna istinaden TEK RENK, TEK ÇATI ve TEK ÖZLÜK haklarıyla gelecek 30 yılınızı planlıyoruz.- müjdesini verdi.
Toplu taşıma esnafı olarak, geçmişten buyana biriken ve çözülmeyen sorunlarımız için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun verdiği çözüm sözünü önemsiyoruz ve bu umudumuzun kırılmasını istemiyoruz.” Diye konuştular. KİLOMETREYE YÖNELİK PERFORMANSBüyükşehir Belediyesinde yapılan çalıştaylarda kilometreye yönelik performansa dayalı hizmet alımı sisteminde hem işletmecilerin, hem de Büyükşehir Belediyesinde ortak görüşüyle bir taslak hazırlandığını ve bu taslağın hazırlanmasında Türkiye Toplu Taşıma İşverenleri Sendikasının önemli katkılarının olduğuna dikkat çeken Erguvan ÖHO‘leri İşletmecileri, “Hazırlanan bu taslak meclise sunulacakken; COVİD-19 salgınının Dünyaya ve Ülkemize sıkıntı yarattığı bu dönemde, Sayın Cumhurbaşkanımızın toplantılar ile ilgili gerek mesafe, gerekse salon toplantılarının (kapalı ortamda) yasak olduğunu, Sayın Ekrem İmamoğlu’nun da defalarca tekrar ettiği beyanlarda kurallara dikkat edilmesi gerektiğini bildirmesine rağmen skandal bir toplantı yapıldı.
Toplu Taşımanın başında bulunan İstanbul Halkına virüsü en çok yayabilecek zatların, tamamlanmış ve meclise gidecek olan kararı birilerinin lehine değiştirmek için toplanması skandalı bizleri üzdü. İstanbul Halkının sağlığını sıkıntıya sokma pahasına İETT Genel Müdürü Hamdi Alper KOLUKISA önderliğinde Toplu Taşımanın bir kısmını temsil eden şirket başkanları ile toplantı yapılması üzücüdür. Sayın İmamoğlu’nun ve Büyükşehir Belediyesinin yetkilerin haberi olmadan, Erguvan ÖHO‘lerinden hiçbir temsilcinin bilgisi olmaksızın, kamu yetkilisi tarafından yapılan gayri resmî toplantıda taslak üzerinde değişiklik yapılarak birilerine rant sağlanmıştır.
Aralarında; işlevsellik açısından hiçbir fark olmayan Mavi ve Erguvan Özel Halk Otobüslerinin 2009 yılındaki İETT’ nin talebi üzerine Toplu Taşıma ihtiyacına binaen 1500 tane Otobüs Hattının Büyükşehir Belediyesinin Meclis kararıyla İETT’ ye verilmesi üzerine 3 yıllığına 172 tane Otobüs hattını Mavi renkli olarak ihale ettiğini, kalanını da yine Belediyeye iştiraki olan Otobüs A.Ş.’ ye aracılığıyla 10 ve 15 yıllığına 2010-2013 yılları arasında 938 Otobüs Hattını ihale ettiği İstanbul Halkına sunulan anket sonucunda halkın ortak görüşü olarak Erguvan rengine boyanmıştır.
Aralarındaki tek fark araçların Mavi ve Erguvan rengine boyanması olan işletmecilerin hazırlanan taslakta özlük haklarında Belediyenin hazırlamış olduğu asıl taslağın Sayın Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun vaadinde de belirttiği gibi TEK RENK, TEK ÇATI ve TEK ÖZLÜK hakkı taslağından alelacele değişiklik yapılarak birilerine tahdit adı altında rant sağlamaya çalışırken; süreli olarak 1 yıl 1 yıl uzatma hakkının Devlet İhale Kanunu 2886’a göre haykırı olduğu halde uzatılan Mavi renkli Özel Halk Otobüsüler’ in tahditle ödüllendirilirken aynı haklara sahip olup 10 ve 15 yıllık sürelerle ihale edilip milyonlarca lira paralar ödeyerek Büyükşehir’ e ekonomik katkı sağlayan Erguvan İşletmecilerinin ana taslaktan ayrı tutularak sözleşme yeniletip kapalı kapılar arkasında gelecekleri ile oynanmıştır.” Cümlelerine yer verdi.
Öncelikle bu cesaretli haber için sektörümüz adına teşekkür ederiz... İSTANBUL HALK OTOBÜSLERİ SORUN VE ÇÖZÜMLERİ 1. Mavi Halk Otobüslerinin; 2886 sayılı Devlet İhale Kanuna göre, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesinin kendilerine tanınan haklara binaen, ancak 3 yıl, 5 yıl ve de 10 yıl ihalelerle kamu işlevi 2. Ve 3. Şahıslara tüzel kişilere kooperatif ve şirketlere yaptırılabilir. Bunlardan hizmet alımı yapabilir. Yıllarca bu şartlar ihlal edilip 1 yıl 1 yıl uzatılarak hem kamu zarara uğratılmıştır. Hem de devlet ihale kanununa aykırı hareket edilmiştir. 2. Süreç devam ederken 2009 yılında İETT nin talebiyle Büyükşehir Meclisinden 1500 araç ihale edilmesi kararı alınmıştır. Bunların 172 tanesi 2009 yılında Mavi renkte 3 yıllık ihale edilirken diğer 938 tane araç 2011 ve 2013 yılları arasında 10 yıl ve 15 yıllık ihalelerle İOAŞ üzerinden 3. Şahıslara ihale edilmişlerdir. Arada hiçbir işlevsel farkı olmayan Mai ve Özel Halk Otobüsleri yalnızca renk farkından dolayı tamamen ayrı gösterilip 2009 yılında 3 yıllık özel ihale edilenler süre bitiminden sonra 1 yıl 1 yıl uzatılarak devam ettirilmişlerdir. Fakat Erguvan renklerin süreleri bitince bütün özlük hakları biteceği algısı ile her türlü baskı yapılmaktadır.
Kimsenin yazamadığını yazmışsınız teşekkür ederiz... ERGUVAN ÖHO lar hep zarar ettirildi, şimdide yok edilmek isteniyor... Elimiz hepsinin yakasında unutmasınlar burada olmazsa ahirette hesap var...