Koç Üniversitesi Üretim ve Otomasyon Araştırma Merkezi direktörü Doç. Dr. İsmail Lazoğlu ve araştırma ekibi Florance Nightingale Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Suha Küçükaksu’nun işbirliğiyle
Türkiye’nin ilk Vücut içine Yerleştirilebilen Minyatür Yapay Kalp Pompası Sisteminin prototipi geliştirildi. Karın boşluğuna yerleştirilecek şekilde tasarlanan 5 cm çapındaki minyatür, özgün tasarımıyla patentlendi.
Koç Üniversitesi öğretim üyesi ve Üretim ve Otomasyon Araştırma Merkezi Direktörü Doç. Dr. İsmail Lazoğlu ve araştırma ekibi Florance Nightingale Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Suha Küçükaksu ortak çalışmaları sonucunda Türkiye’de sağlık alanında bir ilke imza attılar. Lazoğlu ve Küçükaksu Türkiye’nin ilk Vücut içine Yerleştirilebilen Minyatür Yapay Kalp Pompası Sisteminin prototipini geliştirdi.
Türkiye’nin ilk Vücut içine Yerleştirilebilen Minyatür Yapay Kalp Pompası Sisteminin Geliştirilmesi Projesi ayrıca, Türkiye Makina İhracatçılar Birliği, TÜBİTAK, KOSGEB, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ekonomi Bakanlığı tarafından ödüle layık görüldü. Tüm Türkiye’yi kapsayan “Makina İmalat Teknolojileri AR-GE Pazarı”nda Akademisyen Kategorisinde İkincilik ödülünü kazanan projeye ödülü, 13 Nisan Cuma günü Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle verildi.
Ülkemizde kalp yetmezliği sorunu yaşayan ve donor kalp bulamayan her yıl 10000’den fazla hasta için alternatif bir çözüm olarak düşünülen ve karın boşluğuna yerleştirilecek şekilde tasarlanan yaklaşık 5 cm çapındaki minyatür sistemin imalatı Koç Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Minyatür kalp pompası sisteminden laboratuvar performans testlerinde oldukça iyi sonuçlar elde edildi.
Doç. Dr. İsmail Lazoğlu HakkındaDoç. Dr. İsmail Lazoğlu Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Teknik Üniversitesi’nden, yüksek lisans ve doktora derecelerini ABD’de Georgia Institute of Technology’den aldıktan sonra University of Illinois at Urbana-Champaign ve Kanada’da University of British Columbia’da doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı.
Kuruculuğunu ve direktörlüğünü yaptığı Koç Üniversitesi Üretim ve Otomasyon Araştırma Merkezi’nde çok sayıda ulusal ve uluslararası kurumlarca desteklenen, uygulamalı endüstriyel ve medikal araştırmalar gerçekleştirmektedir. Üretim ve otomasyon, mekatronik, biyomedikal ve biyomühendislik alanlarında disiplinlerarası çalışma ortamında araştırmacılar yetiştirmektedir.
Uluslararası hakemli dergi, konferanslarda ve kitaplarda yayımlanmış 90’den fazla makalesi ve kitap bölümleri vardır. 2004 yılında Siemens Bilim ve İnovasyon Mükemmeliyet Ödülünü, 2005 yılında TÜBİTAK Teşvik Ödülünü, 2009 yılında Uluslararası Machine Tool Technology Research Foundation Ödülünü kazandı. Uluslararası Üretim Mühendisliği Akademisi (CIRP) ve Avrupa Yapay Organlar Derneği (ESAO) üyesidir.
Türkiye Yapay Organlar ve Destek Sistemleri Derneği’nin (TÜYOD) Kurucu Üyesidir. Daha detaylı bilgi için internet adresi: http:// marc. ku. edu. tr
Sağlık
25 Nisan 2012 - 01:49
Minyatür Yapay Kalp Pompası
Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Lazoğlu ve Kalp Cerrahı Prof. Dr. Suha Küçükaksunun büyük başarısı
Sağlık
25 Nisan 2012 - 01:49

İlginizi Çekebilir