Şeyh Hasina Vecid, Bangladeş'in 1971'de Pakistan'dan ayrılmasına neden olan, Bangladeş Kurucu Cumhurbaşkanı Muciburrahman'ın kızı ve 6 Ocak 2009'dan bu yana Bangladeş Başbakanı. Bangladeş’in mucizesi ve ülkeye değen kadın eli Şeyh Hasina Vecid, 1968'de Bengalli seçkin bilim adamı MA Wazed Miah ile evlendi.
Sheikh Hasina babadan siyasetçi. Bangabandhu Şeyh Muciburrahman, Bangladeş'in ilk başbakanı ve devlet başkanıydı.
Hasina'nın babası Şeyh Muciburrahman, 15 Ağustos 1975'teki bir askerî darbeyle devrildi ve ailesiyle birlikte öldürüldü.
Annesi ve üç erkek kardeşi, evlerinde birkaç subay tarafından suikasta kurban gitti. Cinayetler meydana geldiğinde ülke dışında olan Hasina, daha sonra altı yıl sürgünde kaldı. Bu süre zarfında babası tarafından kurulan ve o zamandan beri Bangladeş'teki en büyük siyasi örgüt haline gelen Awami Birliği'nin liderliğine seçildi.
BİR ÜLKEYE KADIN ELİ DEĞERSE…
Usta Gazeteci ve Yazar Ahmet Coşkunaydın yazdığı kitapta, "Bangladeş’in Mucizesi Sheikh Hasina"yı anlatıyor.
Gazeteci Ahmet Coşkunaydın, Türkiye’ye çok uzak ama bir nefes kadar da yakın olan yoksulluklar ülkesini baştan yaratan kadın Başbakanın, ülkeyi nasıl müreffeh hale getirdiğini bir gazeteci gözüyle inceleyip yazıya döktü.
Bu kitapta, Bangladeş’in bu ön yargıdan nasıl hızla uzaklaştığını görebileceksiniz. Parlamento başkanı yine bir kadın, muhalefet başkanı yine kadın, ülkeyi gelişmiş ülkeler düzeyine çıkarmak için idarenin başında yine bir kadın.
Bu kadın Başbakan Sheikh Hasina.
Gazeteci Ahmet Coşkunaydın’ın uzun yıllar okuyarak gezerek edindiği deneyimleri kaleminden titizlikle süzdüğü bu kıymetli kitap, Bangladeş’in yaşadığı bağımsızlık mücadelesine tanık ediyor bizi.
Coşkunaydın, bir ulusun bağımsızlık mücadelesine hem bir vatandaş hem bu mücadelenin başkahramanı babanın kızı hem de güçlü bir kadın olarak damgasını vuran Sheikh Hasina’yı anlatıyor.
Kitabın her satırı Sheikh Hasina’nın “Bangladeş’in Atası” olarak bilinen babası Bangabandhu Sheikh Muciburrahman’dan devraldığı mücadele ruhunu hayatın her alanında gösterdiğini, vatandaşları için daha güzel bir ülke idealini gerçekleştirmek için nasıl çalıştığını gösteriyor.
İktidara geldiği ilk yıllardan itibaren Bengal kadınlarının dünya kadınları ile aynı haklara sahip olması için önlerine çıkan engelleri kaldırmaya yönelik kararlı adımlar adan Sheikh Hasina’nın bir diğer başarısı da Bangladeş’te yaşanan ve tüm dünyaya örnek olan diğer önemli bir gelişme ise en fakir insanlara kredi verilmesine olanak tanıyan, onları ekonomiye yönlendiren mikro kredi uygulaması oldu.
Usta Gazeteci ve Yazar Ahmet Coşkunaydın çeşitli radyo, TV ve yayınlar da da konuk olarak, "Bangladeş’in Mucizesi Sheikh Hasina" kitabı hakkınd bilgi verdi.
Coşkunaydın, Endüstri Radyo TV'de Çetin Ünsalan'ın da konuğu oldu.
İlber Ortaylı kitabın arka kapağına yorumunu şöyle yaptı:
Dahası öğrenmek için raflarda yerini alan kitaba sahip olmanız gerekiyor.