Dört kıtadan 30’u aşkın belediye başkanı Göç ve Yerinden Edilmeye Yönelik Yerel Çözümler Uluslararası Forumu’nda Gaziantep Bildirgesi’ni kabul etti. Bildirge, göç ve zorla yerinden edilmeye yönelik yerel çözümler için küresel ve bölgesel olarak üzerinde uzlaşılan ilkelerin hayata geçirilmesindeki iyi uygulamalara odaklanıyor.Birleşmiş Milletler kuruluşları, hükümetler, belediyeler, şehirler, uluslararası ve yerel STK’lar, özel sektör ve sivil toplumdan paydaşlar ile bir araya gelen 13 ülke ve 4 kıtadan belediye başkanları, 26 ve 27 Kasım’da Gaziantep’te düzenlenen Göç ve Yerinden Edilmeye Yönelik Yerel Çözümler Uluslararası Forumu’nda mevcut yerel yanıtların güçlendirilmesinin önemine vurgu yapan bir bildirgeye imza attı.


Başkanlar ve paydaşlar ayrıca, sürdürülebilir şehirler ve güçlü kurumlara ilişkin 11. ve 16. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na özellikle atıfta bulunarak Bildirgeyi Aralık 2019’daki Küresel Mülteci Forumu’na sunma konusunda da anlaştılar.Temmuz ayında New York'ta düzenlenen 2019 Üst düzey siyasi forumu (HLPF) da mülteci ve göç konularına odaklanmıştı. Belediye başkanları, mülteciler ve göç konusunda belediye düzeyinde verilen yanıtları güçlendirmede Gaziantep Bildirgesi ilkelerini, bundan sonraki HLPF yıllık incelemelerinin temel bileşenleri olarak desteklemeyi kabul etti.

Mülteci ve göçmen topluluklara daha iyi hizmetlerin sunulması için yenilikçi yaklaşımlar oluşturma konusunda belediyelerin kaynaklarla desteklenmesi için uluslararası donörler ve diğer finans kaynakları ile çalışmanın önemi de vurgulanıyor.Bildirge ayrıca, göçmenler ve yerinden edilen topluluklar için dijital araçların erken entegrasyonunu da teşvik ediyor. Belediyeler ayrıca, göç, yerinden edilme ve yerel kalkınma ile ilgili küresel tartışmalara, başarılı yaklaşımlar içeren pratik örnekler yoluyla katkıda bulunma taahhüdünde bulunuyor.Bildirge, mülteciler ve göçmen nüfusun başarılı bir şekilde entegrasyonunun örneklerini vurgulamak ve desteklemek için medya ile çalışmanın öneminin de altını çiziyor.
Belediye başkanları, göç ve yerinden edilme konusuna müdahale için şehir düzeyinde ortaklıklar oluşturma ve ilgili yerel kalkınma ortaklarından oluşan ağlar kurma konusunda çalışma taahhüdünde de bulunuyor.

Bu Küresel Görev Gücü, Gaziantep Bildirgesi’nin taahhütlerinin yerine getirilip getirilmediğini takip eden bir ağ görevi görecek.Bildirge, ilgili tartışmaları beslemek üzere Küresel Mülteci Forumu (GRF), Küresel Göç ve Kalkınma Forumu (GFMD) ve ona bağlı Belediye Başkanları Mekanizması ile İnsan Hareketliliği, Göç ve Kalkınma için Küresel Belediye Başkanları Forumu ve UCLG Kongresi ile de paylaşılacak.TÜRKÇE Gaziantep-Bildirgesi-27-Kasim-2019'ne buradan ulaşılabilir.
TÜRKÇE Concept-Note'a buradan ulaşılabilir.Please find the Declaration (Gaziantep-Declaration-27-November-2019) here,
Concept-Note-EN here and Best practices from forum co-hosts’ experience in Turkey (Programme_Municipal_Forum_2019-6) here.FORUM HAKKINDA2020’ye yaklaştığımız bu günlerde, yerinden edilme ve göç; toplulukları, sektörleri ve daha dayanıklı ve gelişmiş topumlar yaratmaya giden yolda sarf edilen çabaları farklı ölçeklerde etkileyen en önemli ve kendinden farklı konuları en fazla etkileme gücüne sahip konular olmaya devam ediyor. Bütün dünyadaki geniş göç hareketleri ve bunların sonucunda ortaya çıkan zorluklar ve fırsatlar karşısında, Belediye Forumu 2019 dünyanın pek çok yerinden yerel kalkınma aktörlerini bir araya getirmeyi amaçlıyor. Bu yolla, Forum iyi uygulamaların sergilenmesi ve karşılıklı paylaşılması, şehir düzeyinde ortaklıkların kolaylaştırılması ve göç ve yerinden edilme bağlamlarında ilgili aktörler arasındaki mevcut ağların geliştirilmesi için bir platform oluşturuyor.Türkiye bugün dünya üzerinde en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke. 500.000 Geçici Koruma altındaki Suriyeliye ev sahipliği yapan Gaziantep’te yapılacak olan Belediye Forumu 2019, Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden Belediyelerin tecrübelerini paylaşmalarına olanak sağlıyor. Türkiye’nin eş başkanlığında ve UNHCR’nin İsviçre Hükümeti’yle birlikte ortaklaşa ev sahipliğinde 17 – 18 Aralık 2019 tarihlerinde Cenevre’de düzenlenecek olan birinci Küresel Mülteci Forumu (GRF) yaklaşırken; Belediye Forumu 2019, Yeni Çalışma Yaklaşımı gibi insani yardım ve kalkınma yanıtları arasında köprüler kuran yaklaşımların, Küresel Mülteci Sözleşmesi (GCR) ve Güvenli, Düzgün ve Düzenli Göç için Küresel Sözleşme’nin (GCM) amaçları ve hedeflerine ulaşılması bağlamında nasıl uygulandığının da altını çiziyor.Etkinliğin ana çıktısı olarak Belediye Forumu 2019, göç ve yerinden edilme konularındaki yerel çözümlere ilişkin küresel ve bölgesel düzeyde kabul edilmiş ilkelerin uygulanmasına yönelik iyi uygulamaları yansıtan 2019 Gaziantep Bildirgesi’ni hayata geçiriyor.