Emekli Polis Başmüfettişi ve Trafik Adli Bilirkişisi İsmail Daloğlu, sosyal medya hesabından trafik kazalarına sebep olan nedenler ve öneriler ile ilgili kaza analizini paylaştı.
DENEYİMLERİNİ VE BİRİKİMLERİNİ PAYLAŞTI..Emniyet teşkilatının çeşitli kademelerinde uzun süre görev yaptıktan sonra emekliye ayrılan İsmail Daloğlu, uzmanlık alanındaki birikimlerini ve deneyimlerini Fahri Trafik Müfettişi (FTM) sıfatıyla sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Trafik Kazaları hakkındaki analizinde şu ifadeleri kullandı :
"TRAFİK KAZALARINA SEBEP OLAN NEDENLER VE ÖNERİLER İLE İLGİLİ KAZA ANALİZİ..A.YOL HATALARI :
1. Kış mevsiminden çıkışta, tuzlamadan veya başkaca sebeplerden kaynaklanan çukurların zamanında onarılması. (Örn. 1995 yılı içerisinde, Kocaeli İstanbul istikameti Tuzla Köprüsü yakınında oluşan çukura düşen hususi aracın ön lastiğin patlamasıyla, emniyet şeridinde lastik değiştirdiği sırada üzerinden, yine aynı çukura düşen kamyonun, çift dingilinden birisini kopup, yuvarlanarak, hususi aracın üzerinden geçmesi ve araçta ki sürücü ve yolcularla birlikte beş kişinin eks olması.)
2. Meterolajik veya çevre faktörlerinden kara noktalaşmış bölgelerde, oluşabilecek kazaların zincirleme kazaya dönüşmemesi için ilk kazaya karışan araçların yol harici yapılabilmesi için sağlı, sollu yeterli cep parkların oluşturulması. Sıfır asfaltların tırtıllı asfalt haline getirilmesi gerekir. (Örn. Kocaeli Dilovası Gebze çıkışı keskin virajlı, inişli ve çıkışlı, Polisan ve Marshall tünelleri sağlı, sollu Leveriş sabun ve demir çelik fabrikalarının filtresiz olabilecek bacalarından çıkanların yağışlı havada sabunlaşması ile meydana gelen zincirleme kazalar.)
3. Düz, eğimli ve köprü altı yollarda meteorolojik şartlara uygun yeterli logarların yapılması, yapılanların ve mevcut olanların meteorolojik şartlar oluşmadan bakım ve temizliğinin yapılmış olması gerekmektedir. (Örn. Günümüz de iklim değişikliği nedeniyle Türkiye genelinde meydana gelen seller. Güncelde de, son yağışlar da İstanbul ili Zeytinburnu ilçesinde, Eski Belediye bölgesi, köprülü kavşak sistemi içerisinde, sağa Sirkeci, sola Bakırköy istikameti aşırı eğimli ve vırajlı olarak, Kenedy Caddesine inişte, aşırı yağış ve logarların bulunmayışından araçlar yüzüşe geçmiş ve maddi hasarlar meydana gelmişti.)
4. Aynı istikamete komşu yönlü giden birden fazla yol ağında, soldan gelen aracın sağa dönüşü olduğu halde, mevcut sinyalizenin o kavşak kolu istikametini sinyalize kapsamına alınmadığı veçhile kazaların oluşabildiği, bu tür sinyalizelerin düzeltilmesi cihetine gidilmesi. (Örn. Bakırköy, Yenimahalle, Zeytinburnu eski Sümerbank Fabrikası yolu ile Bakırköy Kenedy Caddesinden köprülü kavşaktan geliş yönü yolu.)
5. Yatay ve dikey yol çizgi ve işaretlemelerinin bulunmayışı.(Örn. Yatay ve dikey yol çizgi ve işaretlemelerinin bulunmayışından kaynaklanan hatalı sollama ve hız.)
6. Kısıtlayıcı ve yön levhalarının bulunmayışı, deformize olan mevcutların da onarılmaması. (Örn. Türkiye’nin Muhtelif yerlerinde mücavir alan dışında silah atışıyla delinen ve kaza nedeniyle sökülen levhalar.)
B. SÜRÜCÜ HATALARI :
1. Akollü araç kullanma. (Örn.%1 Promil alkol ve üzeri, araç sürümünde, sürücüler güvenli sürüş yeteneklerini yitirmektedirler.)
2. Hız kurallarına uymama. (Örn. Yerleşim yeri, kavşak sistemi içerisinde sürücüler, 50 Km/S. hızı uygulayabiliyorlar. Oysa kavşak sisteminde diğer kavşak kollarından tehlikeli araç ve kavşak başını kullanan yayalar bulunabileceğinden, hızını düşürmesi, gerekiyorsa duraksaması gerekmektedir.
3. Hatalı Sollama, (Örn. Drift yapan ve şehirler arası veya şehir içi yollarda, karşıdan gelen sürücüyü gördüğü halde, geçerim hesabı ile sürücülerin, hatalı sollama ile şerit ihlali yaptıkları gözlenmektedir.
4. Yorgun araç kullanmak. (Örn. Maliyeti düşürme adına, yeterli şehirlerarası otobüs sürücüsü bulundurmamak, uzun süreli araç kullanan yorgun sürücülerin sebep olduğu kazalar.
5. Gabarisi fazla yük yüklemek veya fazla yolcu almak. (Örn. Köy ve kasabalarda kamyon ve traktörlerin fazla yük ve yük üzerinde yolcu taşımaları.)
6. Araçlarının bakım ve onarımlarını yaptırmamak. (Örn. Aks, dingil çıkması, fren tutmaması vs.)
C. SORUMLU İDARİ KURUM HATALARI :
1. Mücavir alan dışında, Kara Yollarınca yol onarım çalışmalarının yapılmayışı.
2. Mücavir alan dışında, Kara Yollarınca yatay, dikey levhaların yapılmayışı, deforme olmuşlarında onarılmaması.
3. Şehir içi mücavir alanda, Mahalli idarelerce (Belediyeler) yol onarım çalışmalarının yapılmayışı.
4. Şehir içi mücavir alanda, yatay, dikey levhaların yapılmayışı, deforme olmuşlarında onarılmaması.
5. Şehir içi yollarda sağlı, sollu duble parklardan, otobüs, minübüs ve hususi geçişlerin tıkanması ve kazaya sebebiyet verilmesi. (Örn. İstanbul İli, Zeytinburnu ilçesi ana taşıt güzergahı.)
6. Taşıt yolu etrafında, bulunmayan yaya yollarının yapılması. (Yaya yollarının bulunmayışı, yayaların taşıt yolundan gitmesine mecbur bırakacağından, yaya kusurlarından, KTK.68. Maddesini işlemesine sebebiyet verecektir.)
D. ÖNERİLER :
ALTERNATİF SİSTEMLARİN OLUŞTURULMASI.
1.Denize kıyısı bulunan yerleşim yerlerinde, su yoluna ağırlık verilmesi. (Örn. Dört yanı su ile çevrili, İstanbul ilinde mevcut banliyöler haricinde, iskeleleri hazır olan, alt yapım çalışmasına gerek bulunmayan su yolun da, su yolu araçlarının geliştirilmesi.)
a.Marmara Denizi, Eminönü, Büyükçekmece arasında taksi uygulamasına geçilmesi.
b.Marmara Denizi, Eminönü, Büyükçekmece arasında banliyö vapur seferleri uygulamasına geçilmesi.
c.Marmara Denizi, Marmara Ereğlisi arasında, Yenikapı-Yalova arasında olduğu gibi, araç ve yolcu taşımacılığı yapan feribot seferleri uygulamasına geçilmesi.
d.Marmara Denizi, Kocaeli arası, Yenikapı-Yalova arasında olduğu gibi araç ve yolcu taşımacılığı yapan feribot seferleri uygulamasına geçilmesi.
(Bu uygulamalar ile turizm mevsiminde, İstanbul-Kocaeli, İstanbul-Silivri, İstanbul-Marmara Ereğlisi, Oto yol ve D.100 karayolunda taşıt trafiğini azaltarak, çeşitli sebeplerle oluşan kazaların minimize olmasını sağlayacaktır.)
2. Raylı Sistemlerin arttırılması cihetine gidilmesi.
a. Şehir içi tren sistemlerin arttırılması.
b. Şehir içi tranvay sistemlerin arttırılması.
c. Şehir içi metro sistemlerin arttırılması.
d.. Şehirlerarası, hızlı tren sistemlerin arttırılması.
3. Teleferik sistemlerinin arttırılması.
4. Diğer toplu taşımacılık sistemlerinin arttırılması. (Otobüs, metrobüs vs)
ÖZEL HABER-**HALİS KAHRAMAN