TÜV-TÜRK’ün araç sahiplerini kızdıran ‘haksız komisyon’ uygulaması 28 milyon araç sahibini kızdırdı. Olay, medya organlarında ve sosyal medyada geniş yer buldu.
TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonu'nda kredi kartı ile ödeme yapan vatandaşlardan alınan ‘komisyon ücreti’ vatandaşlar tarafından mahkemeye taşındı. Mahkeme, bu komisyon ücretinin “haksız” olduğuna hükmederek ödemenin iadesine karar verdi.
KOMİSYON ÜCRETLERİ GERİ ALINABİLECEK
Alınan karar, TÜV-TÜRK Araç Muayene İstasyonu'nda muayene işlemi yaptıran ve kredi kartı ile ödeme gerçekleştiren vatandaşların bu komisyon ücretini geri alabileceği yönünde bir emsal oluşturdu. Bu kararla birlikte, TÜV-TÜRK müşterileri tarafından kredi kartı ile ödeme sırasında alınan komisyon ücretiyle ilgili başvuruların artması bekleniyor. Mahkeme kararı, tüketicilere, bu komisyon ücretinin iadesi için başvuru yapma hakkı tanımış oldu.
Komisyon ücreti ödeyenler mahkemeye vermesi halinde ödedikleri komisyon ücretini geri alabilecek.
‘HAKSIZ KOMİSYON ÜCRETİ ALINMASI DOĞRU DEĞİL’
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in de araç sahiplerine ses olarak kamuoyuna açıkladığı ‘haksız komisyon’ olayı için tepkiler çığ gibi büyüyor.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, araç muayene istasyonlarına araçlarını muayeneye getiren vatandaşlardan kredi kartı ile ödemelerde, ‘komisyon ücreti’ alınmasının haksız olduğunu, uygun bulmadığını söyledi.
Kredi kart ile yapılan ödemelerden haksız komisyon alınmasının yasal olmadığının altını çizen Palandöken, şunları kaydetti:
“Son iki yıl içerisinde yüksek enflasyon ve artan maliyetlerle birlikte vatandaşlar ve esnafımız muayene ücretini ödemekte zorlanırken kredi kart ile ödemek isteyenlerden de yasal olmayan bir komisyon ücreti alındığına dair şikayetler haddinden fazla gelmeye başladı. Bugün bir bakkaldan ekmek, beyaz eşyacıdan buzdolabı veya konfeksiyondan elbise alındığı zaman kimse komisyon almıyor. Kredi kartı kalkarsa ticari hayat biter. 2022 yılından bu zamana kadar muayene ücretlerine zaten yüzde 260 oranında bir zam geldi. Bu zammın yanında haksız komisyon ücreti alınması doğru değil. Araçlara ekstra bir parça takılmıyor ve onarım yapılmıyor. Ortada bir gider yok. Sadece eksik nedir ona bakılıyor. Trafiğe kayıtlı araç sayısı 28 milyonu geçti. Bu araçların yaklaşık yüzde 40’ını ticari araçlar oluşturuyor. Esnafımız genellikle bu tür araçları kullanıyor. Araç muayene bir gün geç yaptırınca hemen tüm araç sahiplerinden yüzde 5 gecikme bedeli alınıyor. Bu yetmemiş gibi bir de kredi kartı ile yapılan ödemelerde yasal olmayan komisyon alınmasının önüne geçilmelidir. Alınan ücretler ise iade edilmeli."
ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİNDE ÖNEMLİ ARTIŞ
2024 yılında araç muayene ücretlerine yüzde 58,46 oranında zam yapıldığını ifade eden Palandöken, "Muayene ücretleri olarak otobüs, kamyon, çekici ve tankerden 2 bin 462 TL ücret alınıyor. Yine aynı şekilde bu araçların egzoz muayeneleri için ise 180 TL’den 256 TL'ye çıktı. Bu parayı nakit ödediğiniz zaman ek bir masraf yok ancak araçlarını muayeneye getiren vatandaşlarımız ödemelerini kredi kart ile yaptıklarında araç muayene ücretine göre kart komisyonu kesiliyor. Haksız ve yasal olmadan ortalama en düşük komisyon ücreti olarak 50 TL alınıyor. Vatandaşlarımızın yaşadığı bu mağduriyet giderilmeli. Alınan ek ücretler geri iade edilmeli ve denetimler arttırılmalı" dedi.
2024 yılında araç muayene ücretlerinde önemli bir artış yaşandı.
Örneğin, traktör, motosiklet ve motorlu bisikletler için ücret 586,50 TL'den 927,60 TL'ye; otomobil, minibüs, kamyonet gibi araçlar için ise 1.149,60 TL'den 1.821,60 TL'ye yükseldi. Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler için ücret 2.462,40 TL oldu.