14 Nisan 'Pohela Baishakh' olarak da bilinen bengal yeni yılının ilk günü. Pohela ilk demektir ve Boisakh Bengal takviminin ilk ayı. Pohela Boisakh, ülkenin kültürel mirasının ayrılmaz bir parçası.Özel geleneksel yiyecek ve müziğe ek olarak, yeni yılı yeni umutlar ve arzularla karşılamak için gerçekleşen ve “Mongol Sobhajattra” olarak adlandırılan bu etkinlik şimdi de unesco tarafından somut olmayan kültürel miras olarak tanındı.BENGAL YENİ YILIBengal yeni yılının ilk günü olan 14 Nisan ‘Pohela Baishakh’ nedeniyle düzenlenen ‘Mongol Sobhajattra’ etkinlikleri nedeniyle bir açıklama yapan İstanbul'daki bangladeş başkonsolosu Muhammed Monirul İslam, Bangladeş ve Türkiye’nin, ortak tarih ve kültür ile birbirine bağlı olduğunu söyledi.

Bengal Yeni Yılı'nın yalnızca Bangladeş, Türkiye, bangladeş-türkiye iş birliği için değil, aynı zamanda tüm dünya için mutluluk, barış, gelişim ve refah yolunda yeni bir başlangıca vesile olmasını diliyorum.”

PROF. DR. ORHAN KURALAkademisyen ve Türkiye Gezginler Kulübü Başkanı Prof. Orhan Kural, “Bildiğiniz gibi 193 ulusla dünyanın en çok seyahat eden 50'nci kişisiyim. Elbette, bunların arasında Bangladeş en etkileyici ülkelerden biri. Bangladeş öyle samimi bir ülke ki, Büyük Liderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün adını en büyük bulvarlarından birine verdiler. Bağımsızlık savaşımız sırasında ekonomik açıdan çok zengin olmayan insanları, sahip oldukları birçok şeyi satarak bize yardım gönderdiler. 14 Nisan, Bangladeş'teki Yeni Yıl Festivali. Her dinden ve toplumdan insanlar bir araya gelir ve yeni yılı, baharı kutlarlar. Bu vesileyle, güzel Bengal halkını ve kurucuları Şeyh Mujibur Rahman'ı tebrik ediyorum ve onlara verimli bir hasat diliyorum. Tabi ki bu ülkeyi ziyaret ettim ve 17 seyahat kitabım var ve elbette Bangladeş bu kitaplarda önemli bir yer aldı.”GAZETECİ MUSA KESLERBangladeş'teki Bangla yeni yıl kutlamalarından birine katılan Gazeteci musa kesler ise anılarını hatırlayarak şöyle dedi: “Bangladeş'in güzel insanları, kardeş ülke Türkiye'nin kardeş şehri İstanbul'dan en derin ve içten saygılarımı size iletiyorum. Yeni yılınız kutlu olsun. Belalı bir virüsle uğraşıyoruz ve umarım 14 Nisan'dan itibaren bu virüsten kurtulabiliriz. Ülkenizi daha önce ziyaret ettim ve birçok şehrinizi gezdim, ülkeme birçok güzel hatıra ile geri döndüm. Yemeklerinizi tattım, müziklerinizi dinledim, çekçeklere bindim ve çok güzel insanlarla tanıştım. Gördüm ki, çok çalışarak ülkenizi ileri taşıyabilirsiniz. Enerjinizi ve diğer kaynaklarınızı kullanarak ülkenizi çok daha iyi bir konuma getireceğinize inanıyorum. Bangladeş'ten gelen öğrencilerin gözlerindeki kıvılcımı gördüğümde, eğitimlerini tamamladıktan sonra ülkelerine hizmet etmek için duydukları isteği kolayca anlıyorum. Bu kadar özel bir gençliğe sahip olduğunuz sürece geleceğe daha fazla hırs ve gururla bakabilirsiniz. Bir kez daha size mutluluk, sağlık, başarı ve refah diliyorum.”HAKAN MENGÜÇSufi Akademinin kurucusu ve yazar Hakan Mengüç: “Bana göre Bangladeş ve Türkiye iki kardeş ülke. Kültürleri, yaşam biçimleri ve hoşgörüleri oldukça benzer. Tıpkı Mevlâna’nın kalplere çare olması gibi, Lalon Shah da Bengal halkı için çare oldu. Bangladeş İstanbul Başkonsolosluğu'nun etkinliklerinde neyimizi üfleyebildik. İnşallah bir gün Bangladeş'te de performansımızı sergileyebiliriz. Bu vesileyle Bangladeş'in yeni yılını kutluyorum. Umarım yakında iyi günlerde görüşürüz."AHMET KAPLANTürkiye Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaplan: “Bangladeş ve Türkiye’nin, ikili ilişkileri ve uluslararası alandaki karşılıklı dayanışmaları Dostluk ve kardeşlik üzerinde birleşmektedir. Bu dostluk ve kardeşlik bağları Bangladeş’in kurulmasından önceye dayanan köklü tarihi ve kültürel temellere sahiptir.Bangladeş'in bu önemli gününde, şu anda dünyanın karşılaştığı zorluğun yakında biteceğini umalım ve dua edelim. Ayrıca Bangladeş-Türkiye arasındaki dostluğun da çok yaşamasını diliyoruz
Bengal Halkının Kurtuluş Savaşımız sırasında verdikleri maddi ve manevi destek unutulamaz.
Türk Milleti de 1971 yılında bağımsızlığına kavuşan Bangladeş’i 22 Şubat 1974 tarihinde tanımış ve 1976 yılında Dakka’ya ilk diplomat atamıştır.
Türkiye-Bangladeş arasındaki ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel alandaki karşılıklı ilişkileri de her geçen gün daha gelişmektedir. Bengal halkının yeni yılını kutluyor, dostluk ve kardeşliğimizin ebedi olmasını temenni ediyorum.”