Haber: Nigar BÖREK -
Azerbaycan'da eski SSCB yönetiminin 20 Ocak 1990 yılında yaptığı katliamda şehit olanlar anılıyor.
Dünya kamuoyunun dikkatini Kanlı Ocak faciasına yöneltmek için Azerbaycan'ın dış ülkelerdeki büyükelçilikleri, diplomatik temsilcilikleri, Azerbaycan toplulukları tarafından da çeşitli programlar yapılıyor.
Aynı zamanda 20 Ocak Bakü saati ile saat 12.00’de ülke topraklarında şehitlerin anısı bir dakikalık sessizlikle yad edildi. Gemiler, otomobiller ve trenler o saatte ses sinyalleri verdi. O gün ülke çapında matem alameti olarak Azerbaycan'ın devlet bayrakları göndere indirildi.
Azerbaycan'ın Toprak Bütünlüğüne Saldırı
20 Ocak faciası ile ilgili açıklama yapan Azerbaycan Reformcu Gençler Birliği Başkanı Ferit Şahbazlı 1990 yılının 20 Ocak tarihinde Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü bozmak girişimlerinin olduğunu söyledi.
Eski SSCB yönetiminin Azerbaycan'la ilgili yürüttüğü önyargılı siyasete, yerel yönetimin halkın çıkarlarına aykırı pozisyonda durmasına karşı protesto olarak sokaklara çıkmış yerli ahaliye zulüm tutmak amacıyla Bakü'ye ve ülkenin diğer bölgelerine Sovyet askeri birlikleri girmiş ve katliam yapmış SSCB askerleri tarafından 137 kişi katledilmiş 744 kişi yaralanmıştı.
Reformcu Gençler Birliği Başkanı Ferit Şahbazlı’nın yaptığı açıklamada şu sözlere yer verildi.
"Sivil halk protestolarının ağır askeri araçların yardımı ile hunharca yıkılması sadece çökmekte olan Sovyet siyasi sisteminin korunması girişimi değil, hem de Azerbaycanlıların tarihi topraklarından sıkıştırılıp çıkarılması ile ilgili Çarlık Rusya’sının asırlarca yaptığı menfur siyasetin yeni koşullarda devamı idi.
1990 yıl 19 Ocak’ı 20 Ocak'a bağlayan gece, önceden olağanüstü durum ilan edilmeden, Sovyet ordusu Azerbaycan'a karşı askeri operasyonlara başladı. Facia sırasında 137 kişi öldürüldü, 744 kişi ağır yaralandı aldı, 841 kişi ise yasadışı olarak hapsedildi. Sovyet ordusunun operasyonları sonucu 200 konut, ev, özel ve devlet malı dağıldı.”
Ferit Şahbazlı’nın sözlerine göre, facianın yaşandığı o ağır günlerde Azerbaycan'ın Moskova'daki temsilciliğine gelen Azerbaycan'ın Ulu Önderi Haydar Aliyev 1990 yıl 19 Ocak’tan 20'sine geçen gece Bakü'de ve Azerbaycan'ın diğer bölgelerinde yaşanan kanlı faciayı yapanları keskin itham ederek 20 Ocak olaylarının dünya kamuoyundan gizlenmesine izin vermedi. Sonraki yıllarda Haydar Aliyev'in kararlılığı sayesinde olaya siyasi ve hukuki değer verildi.
























