Bayrampaşa Belediyesi, son dönemlerde adı sıkça duyulan ‘’hanta virüsü’’ ile ilgili esnafı bilinçlendirmek ve sağlık koşullarını kontrol etmek için, her gün düzenli olarak ilçenin her yerinde gerçekleştirdiği sağlık denetimlerine arttırarak devam ediyor.
Kemirgen türden hayvanların olduğu yerlerden insana bulaşan bir rahatsızlık olan ‘’hanta virüsü’’, kutu içeceklerin hijyen şartlarda depolanmamasından vb. sebeplerden dolayı insana bulaştığı görülmektedir. Çok sık olmamakla beraber son dönemde talihsiz örneklerini gördüğümüz ‘’hanta virüsü’’ için önlemleri haftalar öncesinden alan Bayrampaşa Belediyesi, ilçe genelinde sürdürdüğü sağlık denetimlerine, içeceklerin saklandığı depoları denetleyerek devam etti.
Kuru gıda halindeki sıkı denetimler devam ediyor…
Avrupa yakasının neredeyse tamamına yakınının toptan ve perakende alışverişlerini gerçekleştirdiği Mega Center Kuru Gıda halinde ki depoları denetleyerek burada ki sağlık koşullarını kontrol eden Bayrampaşa Belediyesi Zabıta Ekipleri, esnafa, hanta virüsü hakkında bilgiler verirken alınacak önlemleri de anlattı.
Bayrampaşa Belediyesi Zabıta Ekiplerinin geçekleştirdiği sağlık denetimlerini bire bir kontrol eden ve bilgiler alan Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge:’’Zabıta ekiplerimiz, her gün, gıda depolarını vb her yeri denetlemeye, eksiklik görüldüğünde gerekli düzeltmelerin yapılması için yasaların öngördüğü şekilde direktifler vermeye devam ediyor. ’’Hanta virüsü’’ son dönemlerde sık olmasa da karşılaşılan bir rahatsızlık oldu.Biz de esnafımızı bu konuda bilinçlendirmeye çalışıyoruz.Hijyen koşulları sağlama adına bütün denetimlerimiz aynı yoğunlukla devam edecek.Halkımızın da özellikle gıda maddelerini tüketirken hijyen konusuna önem vermesini ve gerekli görüldüğü takdirde sıkıntılarını bizlere bildirmelerini rica ediyorum.’’ dedi.
Bayrampaşa Belediyesi Zabıta Müdürü Yalçın Sırakaya ise; Mega Center Kuru Gıda halinde gerçekleştirilen sağlık denetimlerinde kanuna ve insan sağlığına aykırı herhangi bir durumla karşılaşılmadığını ve bu denetimlerin yoğunlaşarak devam edeceğini belirtti.
HANTA VİRÜS
Nasıl bulaşır?
—Pamuk faresi Sigmodon hispidus bir hantavirus taşıyıcısıdır ve kırsal bölgelerde ve şehirlerde insanlar için bir tehlike teşkil ederler.
—Hantavirüs çeşitli kemirgen türleri vasıtasıyla taşınır. Hastalığın bulaşması hastalıklı kemirgenlerin dışkısı, idrarı veya salyasıyla doğrudan temas yoluyla olmakta ya da bu hastalıklı kemirgenlerin dışkısı, idrarı veya salyasının hava yoluyla solunmasıyla meydana gelir.
—Hantavirüs insandan insana bulaşmaz (bu henüz kanıtlanmamıştır).
—Fareler bu virüsten etkilenmezler, sadece taşıyıcıdırlar.1 ay ile 12 ay boyunca bu virüsü dışkı veya idrar yolu ile etrafa yayarlar.
Not: Yorumlarda hamsterlardan, lağım faresinden vs. bulaşır mı gibi sorular var. Bu konuda kesin bir bilgi olmamakla birlikte, yabancı kaynaklara baktığımızda, çeşitli kemirgenler taşıyıcıdır gibi bir cümle var. Yani sadece fare türleri ile değil, çeşitli kemirgen türleri ile taşınıyor.
Belirtileri:
- ateş ve titreme
- böbrek fonksiyon bozukluğu
- baş ağrısı
- Kas, kol ve bel ağrısı
- bulantı veya kusma
- ishal
- geçici bulanık görme
- öksürük
- solunum bozukluğu
- deri veya mukozal kanama (ciltte kanama)
belirtilerin bir kısmı veya tamamı gözükebilir. Grip ile neredeyse aynı belirtilere sahiptir.
Tetiklediği hastalıklar:
Akciğer hastalığı, akut böbrek yetmezliği veya hemorajik ateş.
Teşhisi
1. Virüs izolasyonu
2. PCR yöntemi
3. Serolojik test yöntemiyle: ELISA ve Immünfloresansta testi
Tedavisi:
Farelerden insanlara geçen hanta virüsünün, kesin bir tedavisi yoktur. Virüsü taşıyanların büyük bölümü kurtarılamıyor. Bilimadamları bu virüse karşı aşı geliştirme çalışmaları sürdürmektedir.
Kuluçka dönemi:
Bu virüsün kuluçka dönemi 12 ila 21 gündür. İstisnai durumlarda 5–60 gün arası olabilir.
Önlemler:
—Farelerden (özellikle tarlada çalışanlar tarla farelerinden) uzak durulmalı.
—Farelerin bulunduğu ortamlarda çalışırken eldiven kullanmak ve maske(ağızlık) takmak gerekir.
—Bulaşma şüphesi varsa ilk olarak vücudunuzun bu virüsle temas etme ihtimali olan kısmını dezenfekte edip en kısa zamanda doktora başvurmalısınız.
—Farenin yaşadığını tahmin ettiğiniz alanları eğer kullanıyorsanız, karıştırmadan(süpürmeden, kurcalamadan) alanı deterjanlı su ile yıkayınız.
—Yılanlar, fare veya benzeri kemirgenlerle beslendiği için yılanları korumakta bir önlem olabilir.(Kenelerden korunmak içinde tavuk, keklik. Gibi hayvanları korumak önemlidir.)
Güncel
Yayınlanma: 31 Mart 2010 - 23:57
Bayrampaşalının Sağlığı Denetim Altında…
Bayrampaşa Belediyesi, son dönemlerde adı sıkça duyulan ‘’hanta virüsü’’ ile ilgili esnafı bilinçlendirmek ve sağlık koşullarını kontrol etmek için, her gün düzenli olarak ilçenin her yerinde gerçekleştirdiği sağlık denetimlerine arttırarak devam ediyor.
Güncel
31 Mart 2010 - 23:57
İlginizi Çekebilir





















