Türkiye’de “Tek” adıyla geliştirilen Robotik Mobilizasyon Cihazı (Tek RMC); omurilik felçlileri, başka birinin yardımına ihtiyacı olmaksızın, doğru pozisyonda ve tamamen dik şekilde ayağa kaldırarak hareket imkânı sağlayıp, günlük işlerini ve egzersizlerini rahatlıkla gerçekleştirmelerine destek oluyor. Cihaz hem Türkiye’den hem de yurtdışından yoğun ilgi görüyor.
Vücutla bütünleşik şekilde hareket eden Tek Robotik Mobilizasyon Cihazı; dünyada bugüne kadar omurilik felçlilere yönelik geliştirilmiş, bilinen en küçük boyutlara sahip tekerlekli ayakta taşıma cihazı olma özelliğini taşıyor. Tek RMC sayesinde omurilik felçli kimseler, dengeli bir şekilde, tam dik pozisyonda ayağa kalkarak her yöne hareket edebilecek, istedikleri yere uzanabilecek ve eğilebilecekler. Tek RMC adlı robotun üretimi Gebze Teknopark’ta gerçekleşiyor. Cihazı kullanmak isteyenler önceden randevu alarak doktor kontrolünde İstanbul’daki merkezde cihazı deneyebiliyorlar. 1.50 cm’den uzun ve 90 kiloya kadar olan omurilik felçliler tarafından kullanılabilen cihaz, kişinin boyu, kilosu ve fiziksel özelliklerine göre özel olarak üretiliyor. Cihazın satış fiyatı 27 bin TL. Tek’i tasarlayan ekibin proje yöneticisi Necati Hacıkadiroğlu, Tek ile engellilerin iç mekanda, gitmeye ve ulaşmaya zorlandıkları alanlara daha rahat bir şekilde ulaşabileceklerini anlatarak; “Engellilerin dar yollardan geçmesini, bizim gibi oturmasını, banyoda ve mutfakta rahatça hareket etmelerini sağlayan bir cihaz geliştirdik” diye konuştu. Tek RMC’yi kullanmak isteyenler www.tekrmc.com.tr adresindeki formu doldurarak doktor kontrolünde cihazı deneyebiliyorlar. Türk araştırmacılardan oluşan AMS Mekatronik tarafından geliştirilen Tek Robotik Mobilizasyon Cihazı (Kısaca Tek RMC), belden aşağı felçlilerin sabah yataktan kalktıkları andan itibaren kimsenin yardımına ihtiyaç duymaksızın günlük gereksinimlerini tek başlarına karşılamalarına ve diğer bireylerle birlikte daha rahat, sosyal bir yaşama katılmalarına olanak sağlıyor. Cihaz, özel boyutları ve manevra kabiliyeti sayesinde en dar alanlarda bile dengeli ve emniyetli bir şekilde kullanılabiliyor.Gelişmiş bir tekerlekli sandalye değil, tamamen yeni bir buluş Tek Robotik Mobilizasyon Cihazı, tekerlekli sandalyelerin sahip olmadığı birçok özelliğe sahip. Omurilik felçli kimsenin, başka birinin yardımına ihtiyacı olmaksızın, oturur pozisyondayken cihaza arkadan transfer olarak kullanmaya başlaması, felçli kimselerin yapması gereken günlük egzersizleri çözümlemesi, doğru duruş pozisyonunu sağlaması, özel formu ve boyutları sayesinde kullanıldığı mekanlarda herhangi bir özel düzenlemeye gerek bıraktırmaması, cihazın dengesi, kilolu felçlileri bile fazla kuvvet gerektirmeden ayağa kaldırabilmesi, cihaz aktif haldeyken de iki kolun serbest kalabilmesi, Tek RMC’nin en önemli özellikleri arasında yer alıyor. Cihazın farklı boy ve kilo oranları için düzenlenmiş boyutları bulunacak. Farklı boyut seçenekleriyle Tek RMC, genç, yaşlı ya da belli kilonun üzerindeki felçliler tarafından da rahatlıkla kullanılabiliyor.
Tek Robotik Mobilizasyon Cihazı, tekerlekli sandalyenin 3’te 1’i kadar yer kaplıyor Tek RMC, özel boyutları sayesinde küçük bir tekerlekli sandalyenin bile 3’te 1’i kadar alan kaplıyor. Bu sayede kullanıcılar, ortalama 60 cm genişliğindeki tekerlekli sandalyeleriyle sığamadıkları birçok dar yerden rahatlıkla geçebiliyor. Ev, ofis, market gibi iç mekanlarda diğer cihazlarla ulaşamadıkları yerlere rahatlıkla ulaşma imkanı sağlıyor. 36 santimetre genişliğinde ve 62 santimetre uzunluğundaki cihaz; 80 kilogram ağırlığıyla öne, arkaya, sağa ve sola eğilmelerde de tam denge ve güvenli kullanım sağlıyor. Omurilik felçliler, artık felçli olmayan bireylerin yaptığı hemen her şeyi, iç mekanda özel bir düzenlemeye gerek kalmadan tek başlarına yapabilecekler. Tek Robotik Mobilizasyon Cihazı herhangi bir hastalık ya da travma nedeniyle bacaklarında kuvvet kaybı oluşan ve yürüme fonksiyonunu kaybeden tüm omurilik felçliler tarafından kullanılabilecek.. Tek RMC kullanıcıları bu cihazla, felçli olmayan bireylerin iç mekanlarda yapabileceği hemen her şeyi yapabiliyor. Kişiler bu cihazla ayaktayken oturma durumuna geçip eğilebiliyor, ileri geri ve her yöne ilerleyebiliyorlar. Ayakta ilerleyerek, üst raflarda ya da alt raflarda duran objelere rahatlıkla uzanıp, eğilebiliyorlar. Ayakta durarak bulaşık yıkıyor, yemek, ütü, temizlik yapıp, çay demleyerek tepside konuklarına ikram edebiliyorlar. Ayaktayken istedikleri koltuk ve sandalyeye oturabiliyor, kullanıcısının ağırlığını dengeleyen amortisör mekanizması yardımıyla rahatlıkla kalkabiliyor, özel olarak düzenlenmemiş lavaboları, tuvaletleri kolaylıkla kullanabiliyorlar.
Tek Robotik Mobilizasyon Cihazı’nın kullanılması felçlilerin kaslarında egzersiz etkisi sağlıyor Tek RMC tüm bu işleri yaparken aynı zamanda kullanıcısının günlük egzersiz ihtiyaçlarının giderilmesine destek oluyor. Üstelik tüm bu hareketleri dengeli ve emniyetli bir şekilde gerçekleştirebiliyorlar. Tek RMC, uzaktan kumandası sayesinde, mesela bir kanepede otururken, odanın başka bir köşesine gönderilip, cihaz kullanıcının yanında değilse bile başka birinden yardım almadan yaklaştırılabiliyor. Tek RMC ev, okul, ofis, alışveriş merkezleri, market ve kafeler gibi iç mekanlarda kullanılabiliyor. Ayrıca zemini müsait olan dış mekanlarda da cihazı kullanmak mümkün.
Tek Robotik Mobilizasyon Cihazı’nı geliştiren Necati Hacıkadiroğlu… Dünya genelinde her yıl yaklaşık 300.000 kişi değişik nedenlerle omurilik felçlisi oluyor. Türkiye’de ise bugün yaklaşık 60.000 omurilik felçlisinin yaşadığı tahmin ediliyor. Birçok araştırmacı ve firma omurilik felçlilerin yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar yapıyorlar. Ancak bu cihazların hepsi benzer özelliklere sahip. Bu anlamda tam olarak ihtiyaçlara cevap vermek için yetersiz kalabiliyorlar. Tek Robotik Mobilizasyon Cihazı’nı geliştiren, Necati Hacıkadiroğlu Tek RMC’yle ilgili olarak, “Biz felçlilerin sorunlarına odaklandık ve bunlara farklı çözüm getirecek bir cihaz geliştirdik. Bildiğiniz gibi insanlar belden aşağı felç oldukları zaman bacakları işlevini kaybediyor ama vücutlarının üst kısmı mükemmel bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Dolayısıyla elleri serbest kalacak şekilde bacaklarını destekleyebilirseniz vücutlarının üst kısmıyla eskiden yaptıkları her şeyi yeniden yapabilirler. Yani ihtiyaç duydukları cihaz, fazladan bir hacim kaplamadan vücutlarına destek olacak, ama aynı zamanda vücutlarının üst kısmında hareket serbestisi sağlayacak bir cihazdı. Biz bu bilgiden yola çıkarak Tek Robotik Mobilizasyon Cihazını geliştirdik.” dedi.
Doktor görüşü, Doç. Dr. Hürriyet Yılmaz… Tek Robotik Mobilizasyon Cihazı’nın’ sağlık açısından faydaları hakkında görüş belirten Doç. Dr. Hürriyet Yılmaz, “Omurilik yaralanması ile karşılaşan hastalar genellikle günlük yaşamlarını tekerlekli sandalye üzerinde sürdürmek zorunda kalırlar. Bu durum ise onlarda birçok istenmeyen sağlık sorununa neden olur. Özellikle kalp ve damar hastalıkları, tansiyon problemi, bası yaraları, büyük abdestlerini ve idrarlarını yapmada güçlük, osteoporoza bağlı kırık gelişimi gibi ciddi birçok sağlık problemleriyle onları karşı karşıya bırakır. Ortaya çıkan bu tür komplikasyonlar yüksek sağlık maliyeti oluşturuyor; aynı zamanda kişinin beklenen ortalama yaşam süresinin azalmasına da neden oluyor. Tek Robotik Mobilizasyon Cihazı, kullanıcılarına günlük işlerini bağımsız bir şekilde yapabilmelerinin yanında, istenmeyen sağlık sorunlarının oluşmasını engeller. Ayrıca ayağa kalkma ve ayakta gündelik işlerini yapabilme kadar felçli bireyin çevrelerindeki insanlarla aynı göz hizasında olabilmeleri onları psikolojik olarak da olumlu etkiler ve morallerini yükseltir.” dedi. Bugüne kadar Tek Robotik Mobilizasyon Cihazı’nı deneyen omurilik felçliler, cihazın günlük yaşam aktivitelerinin kolaylaştığını ve arttığını belirttiler.
Tek RMC Teknik Özellikler:Ana gövde : imalat çeliği, sac ve paslanmaz çelik. Motor: 2 x 24V – 100W motor. Akü: 2 x 22Ahx12V i. Şarj: 5Amp (harici) şarj. Maksimum hız: 3,2 km/h. Durmadan gidebileceği mesafe: 14,4 km. Tırmanabildiği maksimum eğim : % 5. Aşılabilen eşik yüksekliği: 3 cm. Cihazın ağırlığı: 80 kg. Maksimum taşıma kapasitesi: 90 kg. Genişlik : 36 cm. Uzunluk : 62 cmTek Robotik Mobilizasyon Cihazı’nın, Tekerlekli Sandalyeye ve Diğer Cihazlara Göre AvantajlarıFelçliler tarafından yaygın olarak kullanılan “tekerlekli sandalye” aslında bir platformdur. 100 sene kadar önce icat edilmiştir ve hala geliştirilmektedir. Çok hafif- fiber tekerlekli sandalyeler, akülü tekerlekli sandalyeler, ayağa kaldıran tekerlekli sandalyeler gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır. Ancak bunların hepsi aynı platformun üzerine geliştirilmiş cihazlar oldukları için aynı sorunlara sahiptirler.
Tek Robotik Mobilizasyon Cihazı yeni bir platformdur. Bu yeni platformun 4 farklı avantajı vardır.1) Arkadan binilme: Tekerlekli sandalyelerin temel sorunlarından biri önden binilmesidir. Bu önemli bir sorundur çünkü bir insan nerede oturuyor olursa olsun, (koltuk, yatak, sandalye, klozet vb.) her zaman vücudunun ön tarafı boşta kalır, arka tarafı ise doludur. Bu yüzden omurilik felçli insanların, oturdukları bir yatak ya da koltuktan tekerlekli sandalyeye geçebilmeleri için, vücutlarını kollarıyla kaldırarak kendilerini geçecekleri diğer sandalyeye atmaları gerekir. İşte bu atma hareketi özellikle daha ileri yaştakiler ve kilolu felçliler için zor, tehlikeli ve dışarıdan yardım almadan yapılması genellikle mümkün olmayan bir harekettir. Tek RMC ise, arkadan binilme özelliği sayesinde, kullanıcının ön tarafı boşta olduğu için, rahatlıkla kendisine çekerek dengeli bir şekilde üzerine geçtiği bir cihazdır. Tek RMC’de binme ve inme hareketi, kullanıcılar tarafından zaten bir yerde oturuyorken yapıldığı için, vücudun cihaza transferi çok daha kontrollü bir şekilde gerçekleşir. 2) Ayağa kaldırma ve sağlık: Omurilik felçliler, her gün, ortalama bir saat kadar ayakta durma egzersizi yapmalıdırlar. Bu egzersiz, vücut sağlıklarının korunması açısından hayati önem taşır. Mevcut ayağa kaldıran cihazlar ya çok yavaştır, ya da ayağa kalkabilmek için, çok fazla enerji harcamak gerekir. Öte yandan Tek Robotik Mobilizasyon Cihazıyla ayağa kalkıp oturmak, çok kolay ve hızlıdır. Kullanıcısının ağırlığını, amortisör mekanizması ile dengeleyerek hafif bir çekme kuvvetiyle rahatlıkla ayağa kalkmasını sağlar. Kullanıcılar, sabah yataktan kalktıkları andan itibaren, başka hiç kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan, cihaza tek başlarına biner ve tek başlarına ayağa kalkarlar. Bu rahatlık da, kullanıcıları, gün içinde defalarca ayağa kalkmaya ve birçok günlük işi, ayakta duruyorken yapmaya, teşvik eder. 3) Doğru duruş pozisyonu: Ayağa kaldıran, ayakta hareket edebilen tekerlekli sandalye ve benzeri motorlu cihazlar, genellikle kullanıcılarını tam dik olarak ayağa kaldıramazlar. Uzun bacak yürüme cihazı benzeri yürümeye yardımcı aparatlar ise ancak walker ya da bastonlar yardımıyla kullanılabilir. Kullanıcı, dengesini elleri ile tutunduğu bu dayanaklar vasıtasıyla sağlamaya çalışır. Tek RMC ise kullanıcısını, tam dik ve dengeli bir şekilde ayakta tutar, ellerin serbest kalmasını sağlar. Her yere ulaşabilmesine olanak sağlayan duruşu ve serbest kalan elleri sayesinde kullanıcılar yemek pişirmek, bulaşık yıkamak, ütü yapmak gibi birçok gündelik işi kendileri için özel olarak düzenlenmemiş mekanlarda rahatlıkla yapabilirler. Tek RMC kullanıcıları, tepsi taşımak gibi iki el de doluyken hareket etmeyi gerektiren işleriyse Tek RMC’nin uzaktan kumandasını kullanarak zahmetsizce yaparlar. Ayrıca günlük yaşamlarında diğer insanlarla aynı göz hizasında olmanın keyfine varabilirler. 4) Boyutlar: Tek RMC, günümüzde dünyadaki bilinen en küçük boyutlara sahip tekerlekli ayakta taşıma cihazıdır. Cihaz yalnızca 36 cm genişliğinde ve 62 cm uzunluğundadır. Sahip olduğu bu özel boyutlarıyla Tek RMC zeminde küçük bir tekerlekli sandalyenin bile 1/3’ü kadar alan kaplar. Bu sayede Tek RMC kullanıcıları, ortalama 60 cm genişliğe sahip olan tekerlekli sandalyeleriyle sığamadıkları birçok dar yerden rahatlıkla geçebilirler. Ev, ofis ve market gibi mekanlarda, diğer cihazlarla ulaşamadıkları yerlere rahatlıkla ulaşabilirler. Tek RMC bu özel boyutlarının yanı sıra maksimum dengeye sahiptir. Kullanıcıları denge noktalarından kavradığı için denge bozulmasına yol açabilecek yanlış kullanımlara ve istemsiz hareketlere hiçbir koşulda izin vermez.
Tek rmc robotu almak istiyorum nasıl alabilirim
Omurilik Felçli kızım için güncel fiyatı öğrenebilir miyim. Teşekkür ederim