GUNASKAM Genel Koordinatörü Davut Turan, son yıllarda Güney Azerbaycan (Kuzeybatı İran) bölgesinde yağışların önemli oranda azalması ile bölge doğasının en önemli denge unsuru olan Urmu Gölü'nün ekolojik krizle karşı karşıya kaldığı bildirdi.
Yağışların azalmasıyla birlikte insan kaynaklı bazı sorunlarla birlkikte Urmu Gölü’nün durumunun ciddi anlamda ağırlaştığını, tamamen kuruma tehlikesi ile yüzleştiğini belirten Turan, ''Bu gölün dünyanın en büyük ikinci tuz gölü olduğu ve bölgede canlı yaşamı ve ekolojik denge açısından hayati bir rol üstlendiği gerçeği göz önüne alındığında bu gölün tamamen kurumasın nasıl bir çevre trajedisi olacağı çok açıktır. Konu üzerine yapılan çok sayıda bilimsel çalışmaların tümünün ortak görüşü gölün kurumasının tam anlamı ile bir çevre ve doğal yaşam trajedi olacağıdır.
Hal durum böyle iken, Urmu Gölü’nün kuruması ile bağlı en az yağışların azalması kadar etkili ve sorumlu olan insan kaynaklı etkenlere bakıldığında başta bölgede su kaynakları yönetiminin eski metotlara dayalı, bilimsel olmayan ve çoğu zaman temelden yanlış olduğu ve daha sonrada İran devletin konuya duyarsızlığı ve yeterince önem vermemesi görülmektedir. Öyle ki, uzmanların kanısınca göle akan bütün nehir ve çay sularının baraj arkasında toplayarak gölün beslenmesinin engellenmesi ve baraj arkasına biriktirilen suların da verimsiz geleneksel sulama metotları ile büyük oranda israf edilmesi gölün kurumasının başlıca nedenlerinden sayılmaktadır. Durumun bu kadar vahim ve acınacaklı olmasına ve bütün çağrılara ve tepkilere rağmen İran yönetimi hala Urmu Gölü ve dolayısıyla da Güney Azerbaycan’ı bu felaketten kurtarmak için en küçük bir somut adım atmış değildir ve atmaya da niyetli görünmüyor.
Bütün bu olanları dünya kamuoyuna duyurma ve İran yönetimini konuya daha duyarlı olmaya çağırma amacı ile Tebriz Şehri’nin Traktor Spor Clubü taraftarlarının öncülüğünde Güney Azerbaycan’da bir kampanya başlatılmış bu bağlamda 02 Nisan tarihinde Urmu Gölü köprüsü üzerinde insanlar toplanacaklardır.
Biz de Türkiye’de yaşayan Azerbaycanlılar olarak bu kampanyaya destek vermek hedefi ile 3 Nisan'da Ankara’nın Gölbaşı ilçesi, Atatürk Sahil Parkı’nda toplanarak bu önemli sorunu dünya kamuoyu ve tüm çevre severlerine duyuracağız'' dedi.
EBM HABER
Güncel
Yayınlanma: 03 Nisan 2010 - 10:56
Urmu Gölü Kurumasın Kampanyası
GUNASKAM Genel Koordinatörü Davut Turan, son yıllarda Güney Azerbaycan (Kuzeybatı İran) bölgesinde yağışların önemli oranda azalması ile bölge doğasının en önemli denge unsuru olan Urmu Gölü'nün ekolojik krizle karşı karşıya kaldığı bildirdi.
Güncel
03 Nisan 2010 - 10:56
İlginizi Çekebilir






















