Anasayfa | Eğitim

Liseliler En Çok Neyi Seviyor?

Liseliler En Çok Neyi Seviyor?

Liseliler En Çok Neyi Seviyor?

MEB'in anketinden ilginç sonuçlar... 21'inci yüzyılın liselisi namus ve dini değerlere büyük önem verdiğini söylüyor.

  DİĞER HABERLER
Etiketler :

Gençler, 'başarı bizi mutlu eder' görüşünde. Ama yalanlama öğretmenlerden geliyor: Hayır, parayı seviyorlar.

MEB'in 21. yüzyıl öğrenci profilini oluşturmak için yürüttüğü çalışma kapsamında uygulanan anketten ilgi çekici sonuçlar çıktı... Bakanlık değişen şartlara uygun eğitim felsefesini belirlemek için '21'inci yüzyıl öğrenci profili' raporu hazırladı. '21. yüzyılda küresel şartlarda arzulanan öğrenci özelliklerinin' belirlenmesi için mevcut profil araştırıldı. Raporda 26 ilden 25 bin lise öğrencisi, 11 bin öğretmen ve 2 bin yöneticinin katıldığı anketin sonuçları da yer aldı.

ÖĞRETMEN AKSİ GÖRÜŞTE: Öğretmenlerin, öğrenciler hakkındaki görüşleri liselilerin cevaplarıyla uyumlu değil. Liselilerin yüzde 38'i 'Seni hayatta en çok ne mutlu eder' sorusuna 'başarı' cevabını verdi. Ancak 'Öğrencilerinizi en çok ne mutlu eder?' diye sorulan öğretmenlerin yüzde 53.4'ü 'para' dedi. Öğretmenlerin yüzde 41 'öğrenciler okulda başka öğrenciler tarafından beğenilmekle daha çok' ilgili dedi. Ancak öğrencilerin sadece 7.4'ü okulda başkaları tarafından beğenilmenin önemli olduğunu düşünüyor.
 
Anlayışsızlığa tahammül yok
 
Akşam'ın haberine göre; Ankette öğrencilerin sahip olduğu değerler konusu da irdelendi. 'Hiç önemli değil, az önemli, önemli ve çok önemli' olmak üzere 4 seçenek sunuldu. Yüzde 86.5'i namus için 'çok önemli', yüzde 10.8'i 'önemli' dedi. 'Önemsiz ve az önemli' diyenler yüzde 2.7. Kızların yüzde 89'u, erkeklerin ise yüzde 83.7'si 'çok önemli'  olduğu görüşünde. Ancak öğretmenlere göre öğrencilerin yüzde 11.7'si namusun 'çok önemli' olduğunu, yüzde 42.8'i ise 'önemli' olduğunu düşünüyor. 'Dini değerlere bağlı olmanın' önemiyle ilgili soruya liselinin yüzde 65.3'ü 'çok önemli', yüzde 25.8'i 'önemli' dedi. Öğretmene göre ise yüzde 48'i önemli ya da çok önemli olduğunu düşünüyor. Annenin eğitimine göre iki soruya verilen yanıtlar değişiyor. Annesi en fazla ilkokul mezunu olan öğrencilerin yüzde 70'ten fazlası dini değerlere bağlı olmanın 'çok önemli' olduğunu belirtiyor. Lisans, yüksek lisans ve doktora yapan annelerin çocuklarında bu oran yüzde 39.9'a düşüyor. Annenin eğitim düzeyi arttıkça, liseli eğitim sistemini sorguluyor.
 
EĞİTİM SİSTEMİ BİZE DEĞER VERMİYOR: Liselinin yüzde 45'i 'eğitim sisteminin kendilerine değer verdiği' görüşünde. Yüzde 55'i kısmen katıldığını ya da hiç katılmadığını söyledi. Eğitimin uluslararası standartlarda olduğu, sanat duyarlılığı kazandırdığı, yeterli yabancı dil öğrenildiği önermelerine kısmen katılan veya hiç katılamayan öğrenciler yüzde 50'nin üzerinde.
 
'İTAAT' ÇOK ÖNEMLİ: Öğrencilerin özgürlüğün önemiyle ilgili soruya yüzde 75'i 'önemli' yüzde 20'si 'çok önemli' diye yanıt verdi. Zengin olma, ahlaklı olma, iyi bir iş sahibi olma, dürüstlük gibi birçok değer öğrencilerin önemli gördüğü değerler arasında yer aldı. Öğretmenler yine aksi görüşte. Öğrencilerin yüzde 74'ü ise itaatkarlığın önemli ya da çok önemli olduğunu düşünüyor.
 
LİSELİ HOŞGÖRÜ İSTİYOR: Öğretmenlerde en beğendiği özellik hoşgörü, en beğenilmeyen özellik ise anlayışsızlık.
 
HOCALAR ELEŞTİRİYOR
 
Öğretmenler  yüzde 65 oranında eğitim sisteminin küreselleşen dünyaya ayak uyduramadığını, yüzde 73 oranında eğitim felsefesinin sorunlu olduğunu, yüzde 68 oranında eğitim sisteminin öğrenci sorunlarını çözmede yetersiz olduğunu düşünüyor. Büyük kısmına göre sorunlar sistematik.

Henüz Yorum Yapılmamış.

 
Yorum Yaz
Mesajınız

Dil Seçiniz

Dil Degistir[Languages]

Çok Okunan Haberler

  • Bugün
  • Bu Hafta
  • Bu Ay
  1. Ücretsiz Canlı Trafik Özelliği Sunuyor
  2. Tatil Heyecanı Başlıyor
  3. Acun Kanlar İçerisinde
  4. Isparta- Eğirdir Dedegöl Dağının Zirvesinde
  5. Gögüsleri Büyük Diye Kovuldu!
  6. Aynı Kıza İkinci Kez Tecavüz Etti
  7. Jandarmadan İmha Hatası
  8. Adliye Önünde Bıçaklandı
  9. Gürsel Tekinden Adaylığa Yeşil Işık
  10. Tacizciden BDPliler Kurtardı
  11. Aynı kıza ikinci kez tecavüz etti
  12. Domuz Bağıyla Öldürüp Yol Kenarına Attılar
  13. HP 27 Bin Kişiyi İşten Çıkaracak
  14. Babasının Yüzü İle Aynı İş Yerinde
  15. CEVden F.Bahçe Açıklaması!
  16. Altında Kritik Seviye 1490 Dolar
  17. Sapanca Gölünde Felaketten Dönüldü
  18. Memur Taksiye Çıkamayacak!
  19. İçişleri Bakanına Odun Benzetmesi!
  20. Sualtında Efsane Oldular
  1. Eğitimcilerimizin Almanya Çıkarması
  2. 2012 Yılı İlk Çeyrek Net Kârı Açıklandı!
  3. Kırım Tatarları’nın 68 Yıllık Sürgün Çilesi
  4. Hüsnü Şenlendirici, I Love You
  5. Türkiyenin İlk Müzikal Korosu Sahnedeydi
  6. Pazar ve Fındıklıda ÇAY Eylemi
  7. Hakkı Ağaoğlundan Kıbrıs Çıkartması
  8. Koçtaştan 19 Mayıs Kutlaması
  9. Kıskanç Çiftlere Özel Balayı!
  10. Engellilerle Eski Futbolcular Bir Arada!
  11. İSTEKli Mezunlar Buluşuyor...
  12. Çocukların Gözünden Çevre Fotoğrafları Sergisi
  13. En Uzun Gece Trump Towers Mallda
  14. Bedük Boğaziçilileri Coşturdu!
  15. Bursa, Bilimle Şenlenecek…
  16. Kentsel Dönüşümle Şehirlere Çifte Avantaj
  17. Türkiye Annelerine Sağlık ve Güzellik Hediye Etti
  18. Cengiz ARTAMdan Monacoda Bir İlk
  19. Hint Mutfağı İstanbul’da
  20. Dillerde Fetih, Dîllerde Fatih
  1. Gençler Nanoteknolojiyle Tanıştı
  2. Avrupa Değişse De Türklere Bakış Değişmedi
  3. Genç Bilim İnsanları Projelerini Sergileyecek
  4. Bedük 20 Bin Kişiyi Coşturdu!
  5. Cilde Özel Çözümler Sunan Yepyeni Bir Marka
  6. XL Beden Yarış Keyfi!
  7. Karakolun Hası 18 Mayısta Sinemalarda!
  8. Başarıya Götüren Verimli Çözüm Ortaklıkları
  9. TMB TV 18.Kral TV ödüllerini Canlı Yayınladı
  10. Teknoloji Tutkunlarına Müjde!
  11. Bahar Ayları İçin Uzmanlar Uyarıyor...
  12. Fare Devri Bitiyor!
  13. Ivana Sert Daikin Reklamında...
  14. ACİL; AB Rh (-) Negatif Kan Aranıyor
  15. Mekânsız Bedenler Galeri Eksende!
  16. ÇAGET, Şükürü Koşuya Davet Etti
  17. Kıran Kırana Kulaç Attılar
  18. Tekne Parklar İçin Ön Başvurular Başladı
  19. Kitap Okuma Sevgisi Kazandırıyor
  20. Renkli Bir Yaza-Merhaba...

Yeni sitemizi beğendiniz mi?

Sonuçlar»

© 2005 TNA