Anasayfa | Kültür Sanat

Leyla Gediz Sergisi Açıldı

Leyla Gediz Sergisi Açıldı

Leyla Gediz Sergisi Açıldı

Rampa, 24 Kasım 2011 – 7 Ocak 2012 tarihleri arasında Leyla Gediz'in Gelecek Program isimli sergisine ev sahipliği yapıyor.

  DİĞER HABERLER
Etiketler :

Rampa, 24 Kasım 2011 – 7 Ocak 2012 tarihleri arasında Leyla Gediz’in Gelecek Program isimli sergisine ev sahipliği yapıyor.

Gelecek Program, Gediz’in birçoğu seri olarak tasarlanmış ve deneysel bir üretim sürecine dayalı son dönem işlerinden oluşuyor. Bağlanma ve hatırlama süreçlerinin getirdiği psikolojik, sosyal ve gelişime dair soruları kavramsal bir tavırla çalışan sanatçı sergiyi; mutlu aile hayatının imkansız temsili üzerinden kodluyor. Kutlama kültürünün dayattığı tüketim baskısı ile evlilik kurumunun toplumsal kurgusunda var olan gelecek kaygısı arasında şekillenen bu son dönem resimler, Gediz’in kuşaksal bir kırılma yaşadığı kişisel dönüşümünün izlerini taşıyor.

İlk kez bu kadar kavramsal bir bütünlük dahilinde resim serileri üreten ve varyasyon tekniğine odaklanan Leyla Gediz, soyutlamanın doğasından kaynaklı farklı resimsel değerlerle birbirine paralel hikayeler kurguluyor. “Gelecek Program” adlı seri, düğün ve konser organizasyonlarında İstanbul semalarında patlayan havai fişek gösterilerini soyutlayarak, kutlamanın fizikselliğine ve -hafızada bıraktığı his olarak- gösterinin uçuculuğuna işaret ediyor. Ailesiyle geçirdiği zamanları bir tür etüde dönüştürdüğü  “Loş Bahçe” serisi ise ışığın sürekli dönüştüğü bir bahçede geçen zamanlarda ortaya çıkmış. Bahçenin tekinsiz köşelerinin, ağaçların, yaprakların merkezde olduğu bu resimler, karanlık ve aydınlık dengesiyle ortak hayatlarda konuşulmayan, saklanan, bastırılan sırları simgeliyor.

Gelecek Program sergisinin hazırlık sürecinde kendi sosyal haritasını da sorgulayan Gediz, “Görüştük / Görüşemedik” adlı desenlerinde günlük iletişim dilinin beyaz yalanlarını, buluşmalara engel olarak gösterilen manileri ve gelecek zamanlar için verilen sözleri tipografik imajlar olarak kullanmış. Bir başka seri içinse performatif bir çalışma zemini kuran sanatçı, ara ara görüşemediği arkadaşlarını stüdyosuna davet ederek portrelerini çalışmış. “Atlantis 2000” (2001) ya da “Portre” (2002) gibi önceki çalışmalarında portre geleneğine getirdiği güncel yaklaşımlarla bilinen Gediz, bu kez model olarak konumladığı bu genç kadınlarla arasındaki refleksif ilişkiyi, ucu açık bir araştırma sürecinin ilk aşaması olarak konumluyor. Proje modelden çalışmanın doğasına uygun olarak, sürecin sanatçı-özne ile içerik-özne arasındaki -birbirini şekillendiren- organik ilişkiden yola çıkıyor.

Ayrıca seri dışı resimlerden merkezinde çocukluktan kalan banyo oyuncağı bir yunusun olduğu "No me mientas" (İspanyolca, bana yalan söyleme) ve balık pullarından yapılmış beyaz bir çiçek figürünün resmedildiği “Paraphernalia” (Latince, kişiye, özellikle bir kadına ait kişisel eşyalar) genellikle otobiyografik bir hikaye anlayışıyla çalışan ressamın nesnelerle olan obsesif ilişkisinin son ürünleri.

Leyla Gediz’in kendi kuşağının gelecek kurma telaşına ve yetişkin olma çabasına bir cevap olarak ürettiği Gelecek Program sergisi, oluştuğu hikaye parçalarının toplamından daha fazlasına; bizi birbirimize bağlayan ve hayatla ilişkimizi tanımlayan ortak paydalara karşılık geliyor -kendi deyimiyle soruyor- “Gelecek bize bugün ne vaat ediyor?”

Henüz Yorum Yapılmamış.

 
Yorum Yaz
Mesajınız

Dil Seçiniz

Dil Degistir[Languages]

Çok Okunan Haberler

  • Bugün
  • Bu Hafta
  • Bu Ay
  1. Eğitimcilerimizin Almanya Çıkarması
  2. Kırım Tatarları’nın 68 Yıllık Sürgün Çilesi
  3. Hüsnü Şenlendirici, I Love You
  4. Türkiyenin İlk Müzikal Korosu Sahnedeydi
  5. Pazar ve Fındıklıda ÇAY Eylemi
  6. Hakkı Ağaoğlundan Kıbrıs Çıkartması
  7. Koçtaştan 19 Mayıs Kutlaması
  8. Kıskanç Çiftlere Özel Balayı!
  9. Engellilerle Eski Futbolcular Bir Arada!
  10. İSTEKli Mezunlar Buluşuyor...
  11. Çocukların Gözünden Çevre Fotoğrafları Sergisi
  12. Bedük Boğaziçilileri Coşturdu!
  13. Bursa, Bilimle Şenlenecek…
  14. Kentsel Dönüşümle Şehirlere Çifte Avantaj
  15. En Uzun Gece Trump Towers Mallda
  16. Türkiye Annelerine Sağlık ve Güzellik Hediye Etti
  17. Cengiz ARTAMdan Monacoda Bir İlk
  18. Hint Mutfağı İstanbul’da
  19. Ulusal Roket Yarışması Sonuçlandı
  20. Dillerde Fetih, Dîllerde Fatih
  1. Gençler Nanoteknolojiyle Tanıştı
  2. Avrupa Değişse De Türklere Bakış Değişmedi
  3. Genç Bilim İnsanları Projelerini Sergileyecek
  4. Bedük 20 Bin Kişiyi Coşturdu!
  5. Cilde Özel Çözümler Sunan Yepyeni Bir Marka
  6. XL Beden Yarış Keyfi!
  7. Karakolun Hası 18 Mayısta Sinemalarda!
  8. Başarıya Götüren Verimli Çözüm Ortaklıkları
  9. TMB TV 18.Kral TV ödüllerini Canlı Yayınladı
  10. Teknoloji Tutkunlarına Müjde!
  11. Bahar Ayları İçin Uzmanlar Uyarıyor...
  12. Fare Devri Bitiyor!
  13. Ivana Sert Daikin Reklamında...
  14. ACİL; AB Rh (-) Negatif Kan Aranıyor
  15. Mekânsız Bedenler Galeri Eksende!
  16. ÇAGET, Şükürü Koşuya Davet Etti
  17. Kıran Kırana Kulaç Attılar
  18. Tekne Parklar İçin Ön Başvurular Başladı
  19. Kitap Okuma Sevgisi Kazandırıyor
  20. Renkli Bir Yaza-Merhaba...

Yeni sitemizi beğendiniz mi?

Sonuçlar»

© 2005 TNA