Arabuluculuğun ulusal ve uluslararası düzeyde hukuk uyuşmazlıklarının çözümünde kritik bir rol oynadığını belirten Arb. Av. Özlem Yaşar, arabuluculuğun hukuki uyuşmazlıkların çözümünde Sümerlerden bu yana etkili, hızlı ve kolay çözümler ürettiğini söyledi.
Arabuluculuk yönteminin köklerinin günümüzden 4000 yıl öncesine kadar uzandığını ifade eden Arb. Av. Özlem Yaşar, “Mezopotamya ve Sümer uygarlıklarına kadar giden bu köklü geçmiş, arabuluculuğun günümüzde de geçerliliğini ve önemini gösteriyor.” Dedi.
Bu alandaki farkındalığın artırılmasının gerekliliğini ifade eden Arb. Av. Özlem Yaşar, arabuluculuğun hukuki uyuşmazlıkların hızlı ve etkili bir şekilde çözülmesine katkı sağladığını belirtti.
Arabuluculuğun, mahkemelerde sıkça karşılaşılan uzun süreli dava süreçleri ve yargılamalarda yaşanan zorluklara alternatif olduğuna dikkat çeken Arb. Av. Özlem Yaşar, arabuluculuk görüşmelerinin çok daha kısa sürede kesin çözümler üretme potansiyeli olduğunu belirterek, bu sayece davaların hızlı bir şekilde çözülürken, mahkemelerin de iş yükünün azalmasına vesile olduğunu belirtti.
ÜÇÜNCÜ GÖZ ARABULUCU
Tarafların bir uyuşmazlığını, tarafsız ve uzman bir üçüncü gözün Arabulucu olarak devreye girdiğini ifade eden Arb. Av. Özlem Yaşar, “Arabuluculuk, aralarında sorun bulunan tarafların üçüncü bir kişinin yardımıyla mahkeme dışı bir çözüm yöntemi ile anlaşmazlığı sona erdirmesini sağlayan bir süreçtir. Arabuluculuk sonucunda düzenlenen anlaşma tutanağı, uyuşmazlığın kesin bir şekilde çözülmesini güvence altına alır. Bu sayede, taraflar hızlı, kesin ve uygulanabilir çözümler bulabilir.” Dedi.
HIZLI VE EKONOMİK ÇÖZÜMLER
Arabuluculuğun dostane, hızlı ve ekonomik bir çözüm sunduğunu vurgulayan Arb. Av. Özlem Yaşar, “Arabuluculuğun temel ilkeleri; gönüllülük, tarafsızlık, gizlilik, eşitlik, çözüm odaklılık ve hukuka uygunluktur. Bu sürecin etkinliğini ve güvenilirliğini artırıyor ve arabuluculuğun, adaletin sağlanmasında önemli bir alternatif olduğunu ortaya koyuyor.” Diye konuştu.
ETİK DEĞERLER VE ARABULUCULUK KURALLARI
Arabuluculuk kuralları ve etik ilkelerin belirlenmesinin önemine de değinen Arb. Av. Özlem Yaşar, “Bu kuralların, arabuluculuk süreçlerinde görev alan arabulucular ve katılımcıların bizzat uyması gereken usul ve esasları netleştiriyor. Yasaların bittiği yerde etik devreye girmelidir" diyerek, arabuluculuk sürecinde etik ilkelerin gerekliliğine dikkat çekti.
Arabuluculuk bu kadar eskiye dayandığını bilmiyordum Bu konuda bilgi sahibi olduğunuz ve bizleri de aydınlattığınız için TEŞEKUR EDERİZ
Tesekkurler ediyorum basarilarinizin devamini dilerim.