Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 86 yıl sonra ilk cuma namazı caminin içi ve çevresini dolduran binlerce vatandaşın katılımıyla kılındı.Ayasofya Camii'nde 4 minareden 4 müezzin önce sela, ardından ezan okudu. Sünnet namazı sonrası kılıç geleneğiyle hutbe okuyan Diyanet İşleri Başkanı, farz namazını kıldırdı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, namaz öncesinde Kur'an-ı Kerim okudu. Erdoğan, Fatiha suresini ve Bakara suresinin ilk 6 ayetini okurken, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş program sonunda dua etti. Erdoğan, namaza 350 bin kişinin katıldığını açıkladı.
86 YIL SONRA İBADETE AÇILDI1934 yılında ibadete kapatılan
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 86 yıl sonra ibadete açıldı.
İlk cuma namazı ise bugün kılındı.
4 minareden okunan ezan ve
‘kılıçlı hutbe’ ile akıllarda yer edecek mesajlara yer verilen cuma namazında dikkat çeken başka bir detaysa
‘Yeşil Sancak’ oldu.

Yeşil sancak üzerinde üç beyaz hilal bulunuyor. Bu üç hilal üç kıta olan Avrupa, Asya ve Afrika'yı temsil ediyor.
Danıştay 10. Dairesi'nin Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek Cumhurbaşkanı Kararı ile yeniden ibadete açılmasına karar verilen
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde ilk cuma namazı kılındı…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ilk cuma namazının kılındığı Ayasofya Camisi'ndeki tarihi anlar kadar tarihi mekanda yapılan düzenlemeler ve içeriden paylaşılan görüntüler de dikkat çekti.
AYASOFYA'DA 86 YIL SONRA İLK CUMA NAMAZI KILINDIAyasofya’nın açılış programında, Ayasofya Meydanı'nı dolduran vatandaşlar tekbirler getirdi.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 4 minareden 4 müezzin önce sela, ardından ezan okudu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, namaz öncesinde
Kur'an-ı Kerim okudu.
Erdoğan, Fatiha suresini ve Bakara suresinin ilk 6 ayetini tilavet etti.

Daha sonra kılınan sünnet namazı sonrası
kılıç geleneğiyle hutbe okuyan Diyanet İşleri Başkanı
Prof. Dr. Ali Erbaş, farz namazını kıldırdı.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş program sonunda dua etti.Cuma namazında
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra birçok siyasetçi ve çok sayıda davetli saf tuttu.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 86 yıl sonra ilk cuma namazı caminin içi ve çevresini dolduran binlerce vatandaşın katılımıyla kılındı. Erdoğan, namaza 350 bin kişinin katıldığını açıkladı.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde, 86 yıl sonra cuma namazını kılmak ve tarihi ana tanıklık etmek için çeşitli illerden İstanbul'a gelen çok sayıda vatandaş da alanın dolması nedeniyle cuma namazını Yenikapı etkinlik alanında kıldı.İlk namazı kılmak için Ayasofya Meydanı'nı dolduran vatandaşlar, dualara "amin" diyerek katılırken, Fatiha suresini okudu.
86 YIL SONRA İLK EZANDuaların ardından Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin 4 minaresinden 4 müezzinle ezan okundu, cemaat 86 yıl sonra ibadete açılan camide ilk namaz kılındı.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 86 yıl sonra kılınan ilk cuma namazında
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın yanı sıra çok sayıda davetli ve vatandaş da cuma namazını kıldı.
EMİNE ERDOĞAN VE TANSU ÇİLLER DE KATILDIAyasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ne gelen
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve
eski Başbakanlardan Tansu Çiller de kadınlara ayrılan bölümde namazını eda etti.Cuma namazına;
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un eşi Sabriye Şentop, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un eşi Pervin Ersoy ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın eşi Hatice Nur Yerlikaya, siyasetçiler, gazeteciler, yazarlar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, şehit eşleri ve anneleri, gaziler ve birçok kadın eşlik etti.
FATİH SULTAN MEHMET HAN'IN TÜRBESİNİ ZİYARETAyasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 86 yıl sonra kılınan cuma namazının ardından,
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Fatih Sultan Mehmet Han'ın türbesini ziyaret etti.
YÜZ BİNLER AKIN ETTİ86 yıl sonra ibadete açılan
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde ilk namazı kılmak isteyen vatandaşlar, sabah ezanıyla birlikte bölgeye akın etti.Geceden itibaren gelerek
Ayasofya'ya giden yollarda beklemeye başlayan vatandaşlar, saat 10.00'da bölgeye alınmaya başladı.Ellerinde Türk bayrakları ve seccadeler bulunan vatandaşlar, Beyazıt Meydanı, Sirkeci ve Çatladıkapı olmak üzere oluşturulan 3 ana istikamete kurulan 11 kontrol noktasında polislerce arama yapıldıktan sonra namaz kılınan alanlara ulaştı.Giriş noktalarında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında Sağlık Müdürlüğünce ateş ölçümü ve maske kontrolü de yapıldı.Ayasofya'ya çevresindeki noktalara gelenler ise seccadelerini yerlere sererek namaz vaktinin gelmesini bekledi.Açılış töreni nedeniyle bölgeye çok sayıda yerli ve yabancı turistin de geldiği görüldü.Geniş çaplı güvenlik önlemlerin alındığı bölgede, çok sayıda polis ekibi görev yaptı.
VATANDAŞLAR GÖZYAŞLARINI TUTAMADIİstanbul Valisi Ali Yerlikaya, "Ayasofya Camii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarımızın tamamı doldu. Salgın nedeniyle bu alanlara misafir girişlerimiz durduruldu." dedi.Ayasofya Meydanı'nın dolmasının ardından otobüs servislerinin durdurulmasıyla cuma namazını kılmak isteyenler Yenikapı Etkinlik Alanı'na yönlendirildi.Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi çevresinde namaz kılınacak alanlar dolduğu için çok sayıda vatandaş alana giremedi.
Tarihi güne tanıklık etmek isteyip, alana girişlerin durdurulması nedeniyle üzülen vatandaşlardan gözyaşlarını tutamayanlar dikkat çekti.
TRAMVAY SEFERLERİ DURDURULDUİstanbul Valiliğinin Twitter hesabından yapılan duyuruda, şunlar kaydedildi:"Tarihi Yarımada'da sağlık açısından aşırı yoğunluk oluşmaması için İBB tarafından Bağcılar-Kabataş Tramvay Hattı'nda Kabataş-Eminönü seferleri durdurulmuştur. Hacıosman-Yenikapı Metro Hattı'nda trenler Haliç ve Vezneciler istasyonlarında durmayacaktır." denildi.