Bodrum Belediyesi’nin ev sahipliğinde 15 Ağustos - 3 Eylül 2011 tarihleri arasında Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği’nde gerçekleştirilecek olan 9. Bodrum Uluslararası Bale Festivali’nin basın toplantısı LVVZ Hotel’de yapıldı. Toplantıya Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Yardımcısı Nilgün Çelebi, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Başkoreografi Mehmet Balkan ve Bodrum Uluslararası Bale Festivali Sanat Yönetmeni Zeynep Sunal katıldı.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Yardımcısı Nilgün Çelebi 9. kez Bodrum’da olmaktan çok mutlu olduklarını belirterek şunları söyledi; “Bu yıl festivalimizde 6 prodüksiyonumuz ve bu 6 prodüksiyonun 9 temsili var. Bu sene bazı eserlerin iki, hatta bir eserin de üç temsilini yapıyoruz. Yine ülkeler buluşması konseptimiz var. Amerika’dan The Washington Ballet, Rusya’dan St. Petersburg Boris Eifman Bale Tiyatrosu, İspanya’dan Los Vivancos ve Almanya’dan Schwerin Bale Topluluğu geliyor. Bizden ise, Mevlana felsefesinin bale ve dans diliyle anlatımı olan Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin “Mevlana’nın Çağrısı” ile festival açılış eserimiz İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin “İstanbul Mozaik”i yer alıyor. Sayın Belediye Başkanımız Mehmet Kocadon bize çok büyük destek veriyor, kendisine çok teşekkür ediyorum. Bodrum sadece deniz, kum, güneş olmaktan çıkartılıp, kendisine yakışır bir biçimde, kültürü de çağrıştıran bir isim olarak anılmayı çok hak ediyor. Seneye festivalin 10. yılı. Başkanımızla birlikte daha büyük bir iş yapmayı planlıyoruz.
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da toplantıda yaptığı konuşmada Bodrum Uluslararası Bale Festivali’nde 3. yılı olduğunu ve festivalle birlikte Bodrum’da büyük bir değişim yaşandığını söyledi. Başkan Kocadon konuşmasına şöyle devam etti; Balenin de katkısıyla Bodrum Kalesi’nin 2016 yılına kadar kullanımını Belediyemizin bünyesine aldık. Geçen sene Bale Festivali’nin yapılabilmesi, kalenin kullanılabilir hale gelmesi için müthiş bir efor sarf ettik. Bu seneki çalışmalarımız da hızlı bir şekilde devam ediyor. Özellikle opera ve bale gibi sanat dallarının daha fazla kitlelere ulaşabilmesi için Kale’de geniş kapsamlı bir çalışma yapmak en büyük hedefimiz. Seneye inşallah bunu gerçekleştireceğiz. Bodrum gerçekten dünyada ender rastlanan bir bölge, daha doğrusu tanrının bize bir lütfûdur. Bodrum aynı zamanda bir açık hava müzesidir. Geçmiş tarihine baktığımızda sanat ve kültürle beraber yaşayıp bugünlere gelmiştir, hep canlı bir şehir olmuştur. Son yıllara baktığımızda da sanat ve sanatçıların Bodrum’a ne kadar değer verdiğini, Bodrum’u ne kadar çok tercih ettiklerini görüyoruz. Bu Bodrumlunun genlerinden geliyor.
Bodrum’da bulunan dünyanın 7 Harikası’ndan biri olan Mozole’yi biz anıt mezar olarak biliriz. Aslında Mozole, bir anıt mezar değil, aşkın, sadakatin ve gücün temsilcisidir. Bu da Bodrum’un ne kadar duygusal, ne kadar medeni bir yer olduğunun göstergesidir. Bugün sanat ve sanatçıdan uzak kalmamız sadece hoşgörü ve medeniyetten uzak kalmamızı sağlar. Hoşgörü ve medeniyetten söz etmek, toplumsal ve ulusal barışı sağlamak istiyorsak bunlara en güzel örnek sanat ve sanatçıya verilen değerdir. Biz Bodrum olarak bunun bilincindeyiz. Kitleleri en kısa yoldan toplamanın yolu sanattır. Onun için hep sanatçı arkadaşlarımın yanındayım. Özellikle Kültür ve Turizm Bakanımıza ve Opera ve Bale Genel Müdürümüze bu güzel festivali Bodrum’a kazandırdıkları için huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bizim hedefimiz bu festivali biraz daha yukarıya çekmek, biraz daha fazla seyirci kitlesine ulaştırabilmektir. Göreve geldiğim günden beri müthiş bir seyirci artışıyla devam ediyor.
Toplantıda bir konuşma yapan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Başkoreografı Mehmet Balkan, Bodrum Bale Festivali’nin geçtiği 9 yılda kat ettiği yolla büyük gurur duyduklarını söyledi. Balkan “Bu yıl çok önemli topluluklar var. Artık sadece Avrupa’dan değil dünyanın her yerinden topluluklar Bodrum’a geliyorlar. Ben bir bale sanatçısı, bale seyircileri adına söylüyorum bu çok mutluluk verici bir olay. Bodrum’un kültür turizmine çok büyük bir katkısı olduğunu düşünüyorum. “Mevlana’nın Çağrısı”, bu yılki Bodrum Uluslararası Bale Festivali’ndeki tek Türk eseri. Eser, Andante Dergisi’nce geçtiğimiz mayıs ayında En İyi Koreografi ve En iyi Eser seçildi, ona layık görüldü. Umut ediyorum Bodrumlu sanatseverlerin de beğenisini kazanır.
Bodrum Uluslararası Bale Festivali Sanat Yönetmeni Zeynep Sunal ise, bale sanatçıları adına yaptığı konuşmada böyle büyük bir festivalin Bodrum’da olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi ve katkılarından dolayı Kültür ve Turizm Bakanına, Opera ve Bale Genel Müdürlüğü’ne ve Bodrum Belediye Başkanı’na sonsuz teşekkürlerini sundu. Bu arada seyirlere de bir çağrı yapan Sunal, Mevlana’nın dostluğa çağrısı çatısı altında ülkeler buluşmasını yaptıklarını, bir arada görüp seyredemeyecekleri eserleri Bodrum Uluslararası Bale Festivali’nde izleyebileceklerini, bunları kaçırmamaları gerektiğini söyledi.
Güncel
Yayınlanma: 11 Ağustos 2011 - 23:19
Bale Festivali Başlıyor
Bodrum Belediyesi’nin ev sahipliğinde 15 Ağustos - 3 Eylül 2011 tarihleri arasında Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği’nde gerçekleştirilecek olan 9. Bodrum Uluslararası Bale Festivali’nin basın toplantısı LVVZ Hotel’de yapıldı.
Güncel
11 Ağustos 2011 - 23:19
İlginizi Çekebilir






















