
Polis Koleji Mezunlar Derneği Genel Başkanı görevini de yürüten emekli 1'inci sınıf Emniyet Müdürü Mustafa Özgen'in polis grup sayfalarında paylaştığı Polis özlük haklarını içeren Kanun Tasarısı Taslağı'nda şu ifadeler yer aldı :
" 28.05.2020 tarihinde Sn.Genel Müdürümüze başvurularak aşağıdaki düzenlemenin hükümet tasarısı olarak TBMM'ne sevkedilmesi arz edilmiştir.
Sn. Mehmet AKTAŞ
Emniyet Genel Müdürü
İçişleri Bakanlığı
Ankara.
Sayın Genel Müdürüm,
1947 yılında fiili hizmet zammını getirerek hizmet yılı hesabında 1/4 oranında artış sağlayan merhum Genel Müdürümüz Şükrü Sökmensüer, 1962 yılında Polis'in görevi bitikten sonra karakollarda haftanın 6 günü yatması ve 1 gün hafta iznine ayrılabilmesini kaldıran, gece çalışma zammı ve tayın bedeli ödenmesini sağlayan merhum Genel Müdürümüz İhsan Aras, 1995 yılında Emniyet Hizmetleri Tazminatını sağlayan Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, dönemlerinde teşkilattaki görevli personelin özlük haklarında önemli ve unutulmaz iyileştirmeler yapılmıştır.
Ancak, emekli Emniyet personeli inanınız ki çok zor durumdadır. Selam vermenin zül telakki edileceği kişilerin yanında çok az paraya çalışanların oranı % 50'den fazladır.
Sizin döneminizde gerçekleştirilecek böyle bir yasa değişikliği şükran ve minnetle anılacaktır.
Lütfen desteğinizi esirgemeyiniz.
Saygıyla arz ederim.
Mustafa ÖZGEN
Emekli Emniyet Md.
Kanun Tasarısı Taslağı aşağıda görüşlerinize sunulmaktadır.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na 1 madde eklenmesi ve 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununda 1 maddede değişiklik yapılması hakkındaki Kanun Tasarımız ve Gerekçesi ekte sunulmaktadır.
Gereğini saygıyla arz ederim.
GEREKÇE
Emniyet-asayişi temin hizmetleriyle askeri hizmetler yorucu, yıpratıcı ve yüksek risklidir.
Emekli olduktan sonra da bu risk azalmaz.Emekli personel hakkında işlem yaptığı kişi ve grupların hedefi olmaya devam eder. Bu nedenle de kendilerine silah taşıma izni harçsız olarak verilir.
Diğer yandan Milli İstihbarat, Polis, Jandarma, Sahil Güvenlik ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden emeklilerin yaşama umudu ortalaması 65 dolayındadır. Bu nedenlerle devlete ve halka tüm varlığıyla hizmet etmiş ve canını dahi esirgememiş anılan kurum personeline Türk Milletinin böyle bir düzenlemeyi içtenlikle destekleyeceği kuşkusuzdur. Emekli olmuş personelin aylıkları yarı oranında azaldığından ikinci bir işte çalışma zorunluluğu kalmamalı ve dul-yetimleri de biraz olsun rahat nefes alabilmelidir.
MADDE GEREKÇELERİ
Madde 1) Devam eden riskin karşılığıdır.
Madde 2) 2006 yılında verilmeye başlanan 100 TL nın aradan geçen 14 yıl sonunda güncellenmesi gereği açıktır.
Madde 3) Yürürlük maddesidir.
Madde 4) Yürütme maddesidir.
21/05/2006 tarihli ve 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na 1(bir) geçici madde ilavesi ile 08.06.1949 tarihli 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununda 1(bir)maddededeğişiklik yapılması hakkında
KANUN TASARISI
Madde 1) 21/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Emniyet Hizmetleri Sınıfına dahil kadrolardan 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre emekli aylığı bağlanmış olanlar ile bağlanmayı hak edenlerin emekli maaşlarına, emeklilik tarihindeki kadro ve unvanı esas alınmak koşuluyla, Devlet Memurları Kanunu’nun 152’nci maddesine göre belirlenen Emniyet Hizmetleri Tazminatı oranlarının %40’ı ayrıca ilave edilir.
Bu madde kapsamına girenlerin aylıkları, maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren, anılan maddede belirtilen esaslara göre yükseltilir. Ancak, bu yükseltmeden dolayı geçmişe yönelik aylık ve aylık farkı ödenmez. Yapılacak ödemelerden dolayı damga vergisi hariç kesinti yapılmaz. Oluşan kesenek farkları yapılacak bildirime göre Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanır.”
Madde 2) 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu Madde 81- (Ek: 21/3/2006-5473/9 md.) 1 nci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Millî İstihbarat Hizmetleri ve Emniyet Hizmetleri Sınıfına dahil kadrolar ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına mensup subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun geçici 32 neci maddesi uyarınca araştırmacı unvanlı kadrolara atanananlar ile çarşı ve mahalle bekçisi kadro unvanı esas alınarak emekli aylığı veya adi malûllük aylığı ödenenlerden emekli aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlara, her ay emekli aylıklarıyla birlikte 500 TL tutarında ayrıca ödeme yapılır.
Her bütçe yılındaki taban maaş katsayısı uygulanarak bu tutar güncellenir.Bu madde kapsamına girenlerin aylıkları, maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren, anılan maddede belirtilen esaslara göre yükseltilir. Ancak, bu yükseltmeden dolayı geçmişe yönelik aylık ve aylık farkı ödenmez. Yapılacak ödemelerden dolayı damga vergisi hariç kesinti yapılmaz. Oluşan kesenek farkları yapılacak bildirime göre Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanır.
Madde 3) Bu Kanun yayınını izleyen ayın 1. günü yürürlüğe girer.
Madde 4) Bu Kanunu Cumhurbaşkanı yürütür.
ÖZEL HABER- HALİS KAHRAMAN- TR HABER AJANSI
Dilerim sayın emekli emniyet müdürümüzün dedikleri sayın emniyet genel müdürümüz tarafın da değerlendirilir de biz emeklilerde ek iş arama zorunda kalmayız rahat bir nefes alırız BİZLERİNDE EMEKLİLİKTE İNSANCA YAŞAMAK HAKKIMIZ DEĞİL Mİ......