Tüm ülke genelinde kutlanan 16-22 Eylül ahilik haftası ve esnaf bayramı Esenler’ de de çeşitli etkinliklerle kutlandı.Esenler Belediyesi ve Esenler Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından Esenler Dörtyol Meydanı'nda düzenlenen ‘AHİ EVRAN’ etkinlikleri nedeniyle, kaybolmaya yüz tutmuş meslekler için AHİ Çarşısı kuruldu.
İlçe esnafından oluşan AHİ Mehteran Takımının gösteri yaptığı etkinlikte esnafa ve vatandaşlara Türk Bayrağı dağıtıldı. Etkinlik kapsamında ‘Yılın Ahisi’ seçildi ve yılın ahisi seçilen esnafa şed kuşatıldı. Programda, esnafa ve vatandaşlara, Ahi lokması, 'Ahi Helvası' ve 'Ahi Şerbeti' de ikram edildi.
Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı, esenler belediyesi ve Esenler Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından Dörtyol Meydanı’nda düzenlenen etkinlikle kutlandı.Etkinlik; mahalle bakkalı, mahalle kasabı, mahalle manavı ve mahalle berberlerinin de aralarında bulunduğu 25 küçük esnaftan oluşan Mehteran Takımının gösterileri eşliğindeki yürüyüş ile Davutpaşa Caddesi’nden başladı. Esenler esnafının da katıldığı yürüyüş, Dörtyol Meydanı'ndaki etkinlik alanında son buldu.
Esenler Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Şahin’in ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe; Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Osman Gökçebaş, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanvekili Mesut Şengün, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Umut Özkan, CHP Esenler İlçe Başkanı Bülent Ütebay, MHPEsenler İlçe Başkanı Suat Yılmaz, Yeniden Refah Partisi Esenler İlçe Başkanı Mahmut Okudan, Esenler Gıda ve Tarım Müdürü Turgut Şişman, Esenler Nüfus Müdürü Kadem Varol, Esenler Müftüsü Halil Şekerci, Esenler Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Yardımcısı Soner Karabulut, ESDEF Başkanı Cuma Helvacı, Kırşehirliler Dernek Başkanı Ramazan Doğan, STK temsilcileri, çeşitli esnaf odası başkanları ve Esenler esnafı katıldı.
AHİLİK TEŞKİLATLARI DERS OLMALIAhilik teşkilatlarının zorunlu ders olarak okutulması gerektiğine dikkat çeken Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Osman Gökçebaş, Esenler Belediyesi olarak her zaman esnafla beraber olmaya, işlerini kolaylaştırmaya çalıştıklarını söyledi.Hizmetlerin karşılıklı olduğunu kaydeden Gökçebaş; “Hizmetleri yaparken esnaf kardeşlerimizden de beklenti içindeyiz. Çünkü bu işler karşılıklı oluyor. Esnafın dayanışması bir şehrin, ilçenin huzurlu ve erdemli şehir olmasında büyük katkı sağlar. Esenler’ de yaklaşık 20 bin esnaf kardeşimiz var. Topluma ve komşularına verdikleri mesaj bu şehrin dönüşümüne önemli katkı sağlayacaktır. Ahilik teşkilatları lise ve üniversitelerde okutulmalı. Hatta zorunlu ders haline getirilmeli. Ahilik sadece meslek kazandırılması değil meslek sahibi olurken erdemli, iyi huylu bir yandan da iyi bir Müslüman olmayı esnaflara aşılayan ancak bu şartları yerine getirdikten sonra belge alabilen, şed kuşanabilen bir esnaf haline gelmeyi sağlıyor.” Diye konuştu.
BİZ KAYBOLMADIK, BURADAYIZAhi Evran geleneğinin 1170'li yıllarda başladığını ve dünyaya yayıldığını hatırlatan Esenler Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Şahin, ahilik geleneğinin yaşatmak için Ahilik Haftası kapsamında Esenler'de önemli etkinlikler gerçekleştirdiklerini söyledi.Esenler'de esnaflık yapanlar için bu geleneği sürdürmek istediklerini belirten Başkan Şükrü Şahin, “esnaflık sadece para kazanma üzerine inşa edilmiş bir müessese değildir. Esnaflık bir şehrin, bir beldenin ahlakını inşa etmektedir. Bizim kadim ceddimiz esnaflığı en güzel yakışacak şekilde ahilik kavramıyla tanımlamış. Ahilik sadece bir etkinlik olarak hatırlanmamalı, ahiliğin ruhunu ve iç dünyamızdaki zenginliğini aktarmamız lazım. Bugün burada kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin yer aldığı 15 meslek standı bulunuyor. Demircisi, kalaycısı, sobacısı, marangozu. Bu esnaflarımız sizlere bugün biz kaybolmadık diyerek, hünerlerini sunacak” sözlerine yer verdi.
YILIN AHİSİ'NE ŞED KUŞATILDI Konuşmaların ardından Esenler’de “Yılın Ahisi” seçilen 36 yıllık kahveci fikret akkoyun dualar eşliğinde “şed” kuşatıldı.Yılın ahisi seçilen 71 yaşındaki Akkoyun ,”28 yıldır Esenler’de kahvecilik yapıyorum. Yılın ahisi seçilmek beni çok mutlu etti. Bir kahvenin 40 yıllık hatırı varsa, yılın ahisi seçilmemin 40 yıllık mutluluğa bedeli var” dedi.
HÜNERLERİNİ SERGİLEDİLEREsenler Belediye Başkan Yardımcısı osman gökçebaş ve beraberindekiler, kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel mesleklerin geleceğe taşınması için kurulan Ahi Çarşısı’nı ziyaret ettiler. Oymacı, kalaycı, demirci, yorgancı, marangoz esnafı mesleklerinin inceliklerini anlattı ve hünerlerini sergilediler. Etkinlik sonunda vatandaşlara Ahi lokması, 'Ahi Helvası' ve 'Ahi Şerbeti' de ikram edildi.
İlçe esnafından oluşan AHİ Mehteran Takımının gösteri yaptığı etkinlikte esnafa ve vatandaşlara Türk Bayrağı dağıtıldı. Etkinlik kapsamında ‘Yılın Ahisi’ seçildi ve yılın ahisi seçilen esnafa şed kuşatıldı. Programda, esnafa ve vatandaşlara, Ahi lokması, 'Ahi Helvası' ve 'Ahi Şerbeti' de ikram edildi.






