Türkiye Haber Ajansı - (ÖZEL HABER) Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından 01 Haziran 2023 - 01 Haziran 2024 tarihleri arasında yapılan denetimlerde 3.458 araca ‘Çakar Lamba İhlalleri’ nedeniyle ceza uygulandığını açıkladı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğüne çakar lambalı aracı ihbar eden bir Fahri Trafik Müfettişi, ihbarın akıbeti hakkında kendisine bilgi verilmeyince, T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığıyla Emniyet Genel Müdürlüğüne başvuru yaparak neticeden kendisine bilgi verilmesini istedi.
İstanbul'da görevli bir Fahri Trafik Müfettişinin ‘Çakar Lamba Şikayeti’ni cevaplayan CİMER, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerinin çok sıkı bir takiple 'Çakar Lamba İhlalleri'ne ceza yağdırdığını bildirdi.
Cimer’den gelen mesajda Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin verilen cevapta, ‘Çakar Lamba İhlalleri’nin çok sıkı bir şekilde denetlendiğini açıkladı.
Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından CİMER aracılığı ile yapılan açıklamada; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun ‘Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar ve sürme kuralları’ başlıklı 71. Maddesinde; Geçiş üstünlüğüne sahip araçların tanımlandığına dikkat çekilerek, “Yapılan denetimlerde usulsüz çakar lamba ve siren tertibatı bulundurduğu tespit edilen sürücülere aynı kanunun 26/2 maddesine istinaden cezai işlem uygulanmaktadır. İlimiz genelinde 01.06.2023 - 01.06.2024 tarihleri arasında yapılan denetimlerde 26/2 maddesine istinaden 3.458 adet cezai işlem uygulanmıştır.” Açıklaması yapıldı.
'KİŞİ VE KURUM AYRIMI YAPILMAKSIZIN'
Cimer üzerinden açıklama yapan Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü açıklamada; “Trafik Denetleme Şube Müdürlüğümüze bağlı ekipler tarafından trafikte yol kullanıcılarının can ve mal güvenliğinin sağlanması, denetim faaliyetlerinin etkinliğinin arttırılması, kazaların azaltılması ve daha düzenli bir trafik akışının sağlanması ve trafik yoğunluğunun azaltılması amacıyla EDS ve PTS sisteminin bulunduğu yerlerde EDS ve PTS sistemi ile olmadığı yerlerde, ekip, motorize ve yaya unsurlarımız ile sürekli denetimler yapılmakta ve Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliğine aykırılık teşkil eden araç, sürücü ve ilgilileri hakkında kişi ve kurum ayrımı yapılmaksızın gerekli cezai işlemler uygulanmaktadır.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’ nda yer alan fiilleri ihlal eden sürücülere ve araçların tescil plakasına göre idari para cezası karar tutanağının hangi kurum yetkililerince ve hangi durumlarda düzenlenebileceği aynı Kanunun 5, 6, 114, 116 ve Ek-6’ ncı maddelerinde hüküm altına alınmıştır.” Denildi.
‘İHBARLARIN 112 ACİL ÇAĞRI MERKEZİNE YAPILMASI’
Açıklamada ihbar veya şikayet konusu trafik kural ihlali ya da ihlallerinin somut olarak trafik görevlileri tarafından tespiti halinde kanuni işlem uygulandığına da dikkat çekilerek; “Mail ya da dilekçe yolu ile yapılan ihbarlarda ihlal yapan araçlara ilgili kanun gereği herhangi bir cezai işlem uygulanamamaktadır. Kural ihlalleri ile ilgili yapılan ihbarların 112 Acil Çağrı Merkezine yapılması durumunda konu ile ilgili ekip yönlendirilecektir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun ‘Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar ve sürme kuralları’ başlıklı 71. Maddesinde; Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar öncelik sırasıyla şunlardır:
a) Cankurtaran araçları, yaralı veya acil hasta taşıyan araçlar,
b) İtfaiye araçları, orman yangınlarıyla mücadele eden araçlar, (1)
c) Hükümlü veya sanığı takip eden veya emniyet ve asayişi korumak için acele olay yerine giden zabıta araçları,
d) Bir trafik suçu işleyerek kaçan aracı takip eden veya trafik güvenliğini koruma veya trafik kazasına el koyma amacıyla olay veya kaza yerine gitmekte olan görevlilere ait araçlar,
e) Afet ve acil durum hâllerinde afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlar,
f) Devletin yasama, yürütme ve yargı organlarının üst makamlarına ait ekli (1) sayılı listede gösterilen araçlar,
g) Görev ve hizmet gerekleri veya güvenlik nedenleriyle geçiş üstünlüğüne sahip olduğu yönetmelikte belirlenen araçlar,
Bu araçlar görev halinde iken geçiş üstünlüğü hakkına sahiptir.
Bu hak, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak, duyulur ve görünür geçiş üstünlüğü işaretini vermek şartı ile kullanılır.
Bu araçlar, bu Kanun ve yönetmelikte yazılı trafik kısıtlama ve yasaklarına bağlı değildir.
Bunların birbirleriyle karşılaşmalarında birinin diğerine göre geçiş üstünlüğü yukarıda yazılı olan sıraya göredir. Zorunluluk olmadığı hallerde geçiş üstünlüğünü kullanmak yasaktır.” olarak belirlenmiştir.
Yapılan denetimlerde usulsüz çakar lamba ve siren tertibatı bulundurduğu tespit edilen sürücülere aynı kanunun 26/2 maddesine istinaden cezai işlem uygulanmaktadır. İlimiz genelinde 01.06.2023-01.06.2024 tarihleri arasında yapılan denetimlerde 26/2 maddesine istinaden 3.458 adet cezai işlem uygulanmıştır.” Cümlelerine yer verildi.