Moskova Bölge Hükümeti ile biyofarmasötik şirketi Petrovax Pharm, “Rusya ve Dünya: Sağlıklı Uzun Ömür Trendleri” forumunda İşbirliği Anlaşması imzaladı. Ortaklığın amacı, Moskova bölgesinde girişimcilik ve yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesinin yanı sıra, menenjit enfeksiyonuna karşı bir aşının tam üretim döngüsünün yerelleştirilmesine yönelik Rusya'daki ilk projenin hayata geçirilmesidir.
Proje, bölgedeki ilaç sektörünün gelişmesinde önemli bir adım olacak ve en önemlisi, halka ölümcül bir enfeksiyona karşı uygun fiyatlı ve etkili bir koruma sağlayacak. Yeni işbirliği aynı zamanda sağlık sisteminin güçlendirilmesine ve Moskova Bölgesi ekonomisinin kapsamlı gelişimine de katkı sağlayacak.
“Anlaşmanın bir parçası olarak Petrovax Pharm, Moskova Bölgesi, Podolsk'taki mevcut bir işletmede menenjit enfeksiyonuna karşı bir aşının tam üretim döngüsünü yerelleştirmek için Rusya'daki ilk projeyi uyguluyor. Projeye yapılan yatırım hacmi 3 milyar rubleyi aşacak. Şirketin üretim kapasitesi, yılda 3 milyondan fazla doz aşı üretmesine olanak tanıyacak. Üretimin lansmanı 2026'da gerçekleşecek ve bölgede 70 yeni iş yaratacak.” Moskova Bölgesi Başbakan Yardımcısı ve Yatırım, Sanayi ve Bilim Bakanı Ekaterina Zinovyeva şunları söyledi.
Petrovax Pharm'ın benzersiz üretim tesisinin planlanan kapasitesi, iç pazarın aşı ihtiyacını tam olarak karşılayacak ve ayrıca BDT ülkeleri de dahil olmak üzere ürünlerin ihracatına olanak tanıyacak.
Petrovax Pharm Kurumsal İletişim Başkan Yardımcısı Kirill Danishevsky, “Ülkenin bulaşıcı güvenliğini sağlamak sağlık hizmetlerinin en önemli hedeflerinden biridir. Aşılar da dahil olmak üzere karmaşık biyolojik ürünler üretme konusunda kapsamlı bir deneyime sahibiz ve bu da bize yeni yerel, çok aranan biyoteknolojik ilaçları pazara sunma olanağı sağlıyor. Özellikle menenjit enfeksiyonundan kaynaklanan ölüm oranlarındaki son artış göz önüne alındığında, çocuklar da dahil olmak üzere Rus nüfusunun tam ölçekli aşılanmasına 2026 gibi erken bir tarihte başlamayı umuyoruz” dedi .
İlacın Rusya'da üretilmesi, ölümcül hastalığa karşı aşılamayı daha erişilebilir hale getirecek: İlacın maliyetinin, menenjit enfeksiyonunun önlenmesi için halihazırda kayıtlı olan tetravalent konjuge polisakkarit aşısından en az yüzde 20 daha düşük olması bekleniyor.
Rusya'da şu anda A, C, Y ve W-135 serogruplarının menenjit enfeksiyonuna karşı yeni bir tetravalent konjugat polisakkarit aşısı klinik denemelerden geçiyor ve 2026'nın başlarında tescil edilmesi bekleniyor. İlaç 2021'de Çin'de tescil edildi ve kapsamlı bir kullanım deneyimine sahip: 3 milyondan fazla kişi halihazırda aşılandı. Çin'de yürütülen klinik çalışmalara göre, aşının olumlu bir güvenlik profili bulunmaktadır ve pediatrik uygulamada kullanım için onaylanmıştır.
İşbirliği anlaşması ayrıca, Moskova bölgesinde girişimciliğin ve yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi için elverişli koşullar yaratacak mevzuatın iyileştirilmesine yönelik deneyim alışverişini ve ortak çalışmayı da öngörüyor.
Referans bilgileri
Meningokok serogrupları A, C, Y ve W-135 enfeksiyonuna karşı tetravalent konjuge polisakkarit aşı 2021 yılında Çin'de tescil edildi. Aşı, faz III klinik deneylerini başarıyla geçti. Aşının şu anda Rusya, Endonezya ve Hindistan gibi diğer ülkelerde de tescili için denemeler devam ediyor. 5.000’den fazla katılımcı var.
Menenjit, yüksek ölüm oranına sahip, ciddi uzun vadeli komplikasyonlara yol açabilen ciddi bir hastalıktır. Meningokok enfeksiyonu, yaklaşık her on hastadan birinin ölümüne ve her beş hastadan birinde ciddi komplikasyonlara neden olan en tehlikeli bakteriyel menenjitin en yaygın nedenlerinden biridir. Hastalık 24 saat içinde ölümcül olabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Hastalığa en yatkın olanlar ise küçük çocuklar, gençler, genç yetişkinler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerdir.
Menenjit salgınları kısa bir zaman diliminde bildirilen vaka ve ölüm sayısında önemli artışa neden olabilir. 2025 yılının ilk aylarında, 2024 yılının aynı dönemine göre vaka sayılarında %260'lık bir artış var.
Hastalığa karşı uzun süreli koruma sağlamanın en etkili yolu aşılamadır. 2035 Yılına Kadar Bulaşıcı Hastalıkların İmmünoprofilaksisinin Geliştirilmesine İlişkin Strateji'ye göre, menenjit aşısının 2025 yılında Ulusal Önleyici Aşılama Takvimi'ne alınması planlanmaktadır. Şu anda aşılama, çok sayıda bölgede önleyici aşılama takvimlerinde yer almakta olup, enfeksiyon odaklarında epidemiyolojik endikasyonlara göre de yapılmaktadır.
Petrovax Pharm, bilimsel araştırma ve geliştirmeye aktif olarak yatırım yapan, yeni biyofarmasötik çözümler üreten bir Rus şirketidir. Portföyümüzde orijinal ilaçlar, biyoanaloglar ve markalı jenerikler yer alıyor. Şirketin, klinik öncesi çalışmalar yürüttüğü kendi Ar-Ge merkezi, ilacın geliştirilmesinin tüm döngüsünü yürütmesine olanak sağlıyor. Petrovax'ın gelişim stratejisi, hastalara bulaşıcı, onkolojik ve nadir görülen hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için talep gören aşı ve ilaçları sağlamayı amaçlıyor. Şirketin modern tam çevrimli üretim kompleksinin kapasitesi yılda 160 milyon dozdan fazla ilaç üretmesine olanak sağlıyor ve Avrupa Birliği ile AB'nin GMP standartlarına uyuyor. Petrovax, Pfizer, Abbott, ISU ABXIS, Adimmune gibi önde gelen ilaç şirketleriyle yüksek teknoloji ilaç üretimine yönelik teknoloji transferi konusunda uluslararası projeler yürütüyor. Şirket, orijinal ilaç ve aşıları Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç eden en büyük Rus ihracatçılarından biridir.