Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Atatürk Mahallesi sakinleri, yasa dışı kurulup çevreye ve toplum sağlığına ciddi zararlar vermesine rağmen faaliyetini sürdürdüğü ifade edilen beton santralinin kapatılması talebiyle bir araya geldi.
Gürkal İnşaat Ticaret Şirketi tarafından kurulan çevreye ve sağlığa zarar vermesine rağmen faaliyetini sürdürdüğü ifade edilen beton santralinin, çevre ve sağlık açısından büyük riskler taşıdığını ifade eden bölge halkı endişe içerisinde.
FİRMA VE YETKİLİLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Gürkal İnşaat Ticaret Şirketi ve bu uygulamada dahili bulunduğunu ileri sürdükleri Hatay İl Çevre Müdürlüğü, Samandağ Belediyesi ve diğer tüm yetkililer hakkında Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayet dilekçesi verildiği belirtildi.
Hataylılar dilekçede; Türkiye Cumhuriyeti Anlayasının, “Görevi Kötüye Kullanma (TCK m. 257), Anayasa’nın 138. maddesine aykırılık, Çevreyi kasten kirletmeye zemin hazırlama (TCK m. 181), İmar kirliliğine neden olma (TCK m. 184)” suçlarının işlendiğine dikkat çekti.
Hatay 3. İdare Mahkemesi'nin 2025/243 sayılı kararıyla, santralin yer seçim ve çevreye olan olumsuz etkileri nedeniyle daha önce alınan “ÇED Gerekli Değildir” kararı iptal edildi.
İptal kararında yer alan bilirkişi raporunda santralin; Eğitim kurumlarına 275 m, konutlara 100 m’den az mesafede olduğu, Zeytinlik, narenciye ve seralarla çevrili olduğu, Asi Nehri ekosistemini tehdit ettiği yer aldı.
Buna rağmen Hatay İl Çevre Müdürlüğü tarafından aynı parselde yeniden “ÇED Kapsam Dışı” kararı verildiği ve Samandağ Belediyesinin ise tebliğ edilen yıkım kararını uygulamadığını belirtildi.
Çevreci ve hukukçu uzmanlar, bu uygulamaların toplum yararına ve ekosisteme ciddi zararlar verdiği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Halkın tepkisi ve Mahkeme kararlarına rağmen faaliyetlerine devam eden Gürkal İnşaat Ticaret Şirketi tarafından kurulan beton santralinin, çevre ve sağlık açısından büyük riskler taşıdığını bölge halkı endişe içerisinde.
Hataylı Vatandaşlar, Hatay’ın Samandağ ilçesinde, Atatürk, Yeşilada ve Yeni Mahallelerinin sınırlarının birleştiği noktada, Gürkal İnşaat Ticaret Şirketi tarafından kurulan beton santralinin yasa dışı olduğunu, çevreye ve toplum sağlığına ciddi zararlar verdiğini belirterek tepkilerini sürdürüyor.
‘ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR’ KARARI İPTAL EDİLDİ
Yargı kararlarının Gürkal İnşaat Ticaret Şirketi tarafından görmezden gelindiği ve hukuka aykırı hareket edilerek faaliyetin devam ettirildiği belirtiliyor.
Açıklama yapan Hataylı Vatandaşlar, santralin konutlara ve eğitim kurumlarına yakınlığı, zeytinlik, narenciye ve seralara çevresel tehditleri, Asi Nehri ekosistemine zarar verme potansiyeli ve jeolojik riskleri ile ilgili mahkeme kararlarına rağmen faaliyetlerine devam edilmesini hukuka aykırı olduğunu belirterek beton santralinin kapatılmasını istiyor.
Açıklamada, Gürkal İnşaat Ticaret Şirketi yetkilileri ve izin veren kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.
Mahalle sakinleri, yargı kararlarının hiçe sayılması ve hukuka aykırı uygulamaların durdurulması için yetkililerden adil ve hukuka uygun çözüm beklediklerini belirtti.
Bölge halkı, çevre ve toplum sağlığını tehdit ettiği iddia edilen beton santralinin kapatılması ve ilgili kamu görevlileri hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılması için kamuoyunun ve ilgili kurumların dikkatini çekmeye çalışıyor.
Çevre ve halk sağlığını tehdit eden bu uygulamalar karşısında, bilinçli ve duyarlı toplumlar, haklarını ve doğayı korumak için hukuki ve demokratik haklarını kullanmaya devam edeceklerini, klaydeden Hataylı Vatandaşlar, “Herkesin sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşam hakkı vardır. Bu hakların korunması, hem yasal hem de ahlaki bir sorumluluktur. Çevrelerini ve çocuklarının geleceğini korumak için, yasalara ve hukuka uygun hareket edilmelidir. Biz de
Hataylı Protestocular tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
BASINA VE KAMUOYUNA
Hatay İl’i Samandağ ilçesinde ciğerlerimizde kurulan beton (Hastalık ve Kanser) santralinin kapatılması için verdiğimiz mücadelede her zaman desteğini esirgemeyen Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Platformuna Teşekkür ederiz. DAÇE Yürütme Sekreteri ve Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan basın toplantımıza destek verdiği için ayrıca teşekkür ederiz.
Hatay ili Samandağ ilçesi Atatürk Mahallesi 822 Ada 73 No’lu taşınmaz üzerinde Gürkal İnş. tic . de. şti. ait Atatürk, Yeşilada ve Yeni mahallelerinin sınırlarının birleştiği noktada kurulan Beton Santrali yasadışıdır. Hatay 3. İdare Mahkemesi’nin 2025/243 sayılı kararıyla, santralin yer seçimi de dahil olmak üzere çevreye, tarıma, yerleşimlere ve su kaynaklarına verdiği zarar gerekçesiyle ÇED Gerekli Değildir kararı iptal edilmiştir.
Bu kesin yargı kararına rağmen, Hatay İl Çevre Müdürlüğü aynı parselde yeniden “ÇED Kapsam Dışı” kararı vermiş, Samandağ Belediyesi ise elindeki yıkım kararını uygulamamıştır.
Hatay Samandağ Atatürk Mahallesi Çevre yolu Caddesi üzerinde 822/73 no’lu parselde kaçak kurulan ve korsan çalışan beton Santrali
TOPLUM SAĞLIĞI VE DOĞADA GERİ DÖNÜŞÜ İmkânsız TAHRİBAT OLMADAN KAPATILMALIDIR.
Suç duyurusunda bulunduğumuzu kamuoyuna duyururuz.
HATAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
SUÇ TİPİ Görevi Kötüye Kullanma (TCK m. 257)Anayasa’nın 138. maddesine aykırılıkÇevreyi kasten kirletmeye zemin hazırlama (TCK m. 181)İmar kirliliğine neden olma (TCK m. 184)KONU
Hatay ili, Samandağ ilçesi, Atatürk Mahallesi 822 ada 73 parselde yer alan Gürkal İnşaat’a ait hazır beton santrali hakkında verilmiş olan Hatay 3. İdare Mahkemesi'nin 2025/243 sayılı iptal kararına rağmen, aynı yerde yeniden “ÇED Kapsam Dışı” kararı verilerek yargı kararının etkisizleştirilmesi ve belediyenin yıkım kararını uygulamayıp santralin çalışmasına göz yumması nedeniyle ilgili kamu görevlileri hakkında cezai işlem başlatılması istemidir.
AÇIKLAMALAR
Hatay 3. İdare Mahkemesi’nin 2025/243 sayılı kararıyla, santralin yer seçimi de dahil olmak üzere çevreye, tarıma, yerleşimlere ve su kaynaklarına verdiği zarar gerekçesiyle ÇED Gerekli Değildir kararı iptal edilmiştir.
Kararda yer alan bilirkişi raporunda santralin;Eğitim kurumlarına 275 m, konutlara 100 m’den az mesafede olduğu,Zeytinlik, narenciye ve seralarla çevrili olduğu,Asi Nehri ekosistemini tehdit ettiği,Jeolojik olarak alüvyal ve sıvılaşma riski taşıyan bir zemin üzerine kurulu olduğu, Yer seçiminde hukuka aykırılık bulunduğu, açıkça ortaya konmuştur. Bu kesin yargı kararına rağmen, Hatay İl Çevre Müdürlüğü aynı parselde yeniden “ÇED Kapsam Dışı” kararı vermiş, Samandağ Belediyesi ise elindeki yıkım kararını uygulamamıştır.
Bu şekilde kamu görevlileri, mahkeme kararını dolanarak yargı kararını hükümsüz bırakmış; kamu yararı, çevre, toplum sağlığı ve hukuk devleti ilkesi açıkça ihlal edilmiştir. "İptal edilen işlemin iptal gerekçesi ortadan kaldırılmadan aynı içerikle yeniden tesis edilmesi, yargı kararının etkisiz kılınması anlamına gelir ve bu durum hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmaz." “Yargı kararlarının idare tarafından uygulanmaması, hukuk devleti ilkesini ihlal eder.”
“Aynı konuda, iptal edilmiş bir ÇED kararından sonra, kapasite değişikliği gibi yüzeysel farklılıklarla yeniden karar verilmesi, iptal kararının etkisizleştirilmesidir. Bu işlem hukuken geçersizdir.”
"Yargı kararlarının dolanılması, bireyler açısından adil yargılanma hakkını ve hukuki güvenliği ihlal eder."
Bu içtihatlar uyarınca, şüpheli kamu görevlileri hukuku dolanarak kamu yararını ihlal etmiş, görevlerini kötüye kullanarak özel bir şirketin yararına hareket etmişlerdir.
SONUÇ VE TALEP
Hatay 3. İdare Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen aynı yerde faaliyete devam edilmesine olanak sağlayan “ÇED Kapsam Dışı” kararını veren, Yıkım kararını uygulamayıp santralin çalışmasına göz yuman, Yargı kararını dolanarak görevini kötüye kullanan kamu görevlileri hakkında TCK m. 257 ve ilgili diğer hükümler uyarınca cezai soruşturma başlatılmasını ve kamu davası açılmasını arz ve talep ederiz.