Anasayfa | Dünya

Auster'dan Erdoğan'a Yanıt

Auster'dan Erdoğan'a Yanıt

Auster'dan Erdoğan'a Yanıt

Türkiye'yi Çin'e benzettiği için Başbakan tarafından sert dille eleştirilen Auster, Erdoğan'a yanıt gönderdi. Zarakolu'nu hatırlattı.

  DİĞER HABERLER
Etiketler :
Hapisteki gazetecileri hatırlatarak Türkiye'yi protesto eden Paul Auster, kendisine sert tepki gösteren Başbakan Tayyip Erdoğan'a cevap verdi.
 
Başbakan Erdoğan, Auster'ın "En çok endişelendiğim ülke" diye tanımlamasına sert tepki göstermişti. Paul Auster, Başbakan'a Zarakolu'nu örnek göstererek yanıt verdi. 
 
Milliyet’e yazılı açıklama gönderen Auster,  İsrail'e gitmesini eleştiren Erdoğan'a bu ülkenin Türkiye'den daha özgür olduğu yönünde karşılık verdi.
 
Tutuklu yazar Zarakolu'nu örnek gösteren Auster yanıtında şu ifadelere yer verdi: "Başbakan İsrail’le ilgili ne düşünürse düşünsün, gerçek şu ki orada düşünce özgürlüğü var ve ne yazarlar ne de gazeteciler hapiste. Uluslararası PEN’den gelen rakamlara göre, Türkiye’de yaklaşık olarak 100 yazar hapiste. Davası dünyanın dört bir yanındaki PEN merkezleri tarafından yakından takip edilen Ragıp Zarakolu gibi bağımsız yayıncılardan bahsetmiyorum bile.
 
Bütün ülkeler kusurludur ve sayısız problemle sarılmıştır sayın Başbakan. Bu ülkelere sizin Türkiyeniz ve benim Amerikam da dahildir. Ama benim bu konuda değişmez görüşüm şudur: Ülkelerimizdeki, bütün ülkelerdeki yaşam şartlarını iyileştirmek için hapis korkusu ve sansür olmadan konuşma ve yayınlama özgürlüğü, bütün kadınlar ve bütün erkekler için kutsal bir haktır."

ÇİN VE TÜRKİYE PROTESTOSU
 
Paul Auster, Hürriyet’te yayımlanan röportajında şunları söylemişti: "Hapiste yatan yazar ve gazeteciler yüzünden Türkiye’ye gelmeyi reddediyorum! Kaç kişi oldu? 100’ü geçti mi? Biz demokratlar Bush’lardan kurtulduk. Bir savaş suçlusu olarak yargılanması gereken Cheney’den kurtulduk. Neler oluyor Türkiye’de! En çok endişelendiğim ülke. Demokrat yasaları olmayan ülkelere gitmiyorum davet alsam da. Aynı sebeple Çin’den gelen davetleri de geri çeviriyorum. Bu hükümetleri protesto ediyorum."

TENCERE KAPAK
 
Başbakan Erdoğan ise bu sözlere sert tepki göstererek dün şöyle konuşmuştu: "Geçenlerde yazar Paul Auster bir Türk gazetesine röportaj verdi. Türkiye’yi antidemokratik bulduğu için gelmiyormuş. Hapiste yatan gazeteciler yüzünden Türkiye'ye gelmiyorum. Çin’e de gitmiyorum. Aman! Biz sana çok muhtacız. Gelsen ne olur gelmesen ne olur. Türkiye irtifa mı kaybeder? Kılıçdaroğlu da sahip çıkıyor. ‘Onun gördüğünü bazıları görmüyor’ diyor. Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş. 
 
Bu yazar en son 2010'da İsrail'e gitmiş. Güya İsrail demokrat, laik, insan hak ve hürriyetlerinin sınırsız olduğu bir ülke. Sen ne cahil bir adamsın. İsrail tam bir din devleti. Gazze'de bombalar yağdıran bunlar değil mi?"

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
 
Geçenlerde yazar Paul Auster bir Türk gazetesine röportaj verdi. Türkiye’yi antidemokratik bulduğu için gelmiyormuş.
 
Hapiste yatan gazeteciler yüzünden Türkiye'ye gelmiyorum. Çin’e de gitmiyorum. Aman! Biz sana çok muhtacız. Gelsen ne olur gelmesen ne olur. Türkiye irtifa mı kaybeder? Kılıçdaroğlu da sahip çıkıyor. ‘Onun gördüğünü bazıları görmüyor’ diyor. Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş.
 
Bu yazar en son 2010'da İsrail'e gitmiş. Güya İsrail demokrat, laik, insan hak ve hürriyetlerinin sınırsız olduğu bir ülke. Sen ne cahil bir adamsın. İsrail tam bir din devleti. Gazze'de bombalar yağdıran bunlar değil mi? Bizdeki Kılıçdaroğlu görmezse onlar da görmez. Nasıl oluyorsa İsrail'deki hak ihlallerini görmüyor.
 
Bu yılki yazarlar konferansına da Auster ile Kılıçdaroğlu birlikte gider.

AUSTER KİMDİR?
 
Çağdaş Amerikan edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Paul Auster 1947 yılında New Jersey’de doğdu. Columbia Üniversitesi’nde İngiliz, Fransız ve İtalyan edebiyatı üzerine eğitim aldı. 2006’da İspanya’nın saygın edebiyat ödüllerinden Asturias Ödülü’ne değer bulunan yazarın ismi her yıl Nobel adayları arasında geçiyor. Savaş karşıtı duruşuyla dikkat çeken Auster’ın en son geçtiğimiz ocak ayında ABD'den önce Türkiye’de “Kış Günlüğü” adlı anı kitabı yayımlandı. Auster, Nazım Hikmet’i "20. yüzyıl Türk şiirinin en önemli şairi” olarak tanımlarken Atatürk’ün “olağanüstü bir devlet adamı, olağanüstü bir lider" olduğunu da söylemişti.

Henüz Yorum Yapılmamış.

 
Yorum Yaz
Mesajınız

Dil Seçiniz

Dil Degistir[Languages]

Çok Okunan Haberler

  • Bugün
  • Bu Hafta
  • Bu Ay
  1. Öğrencilere Murat Boz Sürprizi!
  2. Media Marktta Car Hi-Fi Show Şenliği!
  3. Mimar Sinan Kent Ormanı Hizmete Açılıyor
  4. Zayıflatan Yemek Kitabı Çıktı!
  5. Dünyanın En Başarılı Genci Siz Misiniz?
  6. Amerikalı Öğrencilerden Ziyaret!
  7. Kipadan Yalıkavaka Süper Hizmet
  8. İlk Sonuçlarını Açıkladı!
  9. Beş Kıta 10 Gün Beyoğluna Sığacak
  10. En Güçlü 16 Kadın Sesi Bir Arada!
  11. 8 Milyon Dolar Yatırım Yaptı
  12. Dünyaya Örnek Olan Uygulamaları Seçti
  13. Yılının Son Temsilleri İstanbulda!
  14. Asyanın Güzelliklerini Keşif Kampanyası
  15. Artık İnternetten Alınacak!
  16. Düşük Yaşayanlar Da Anne Oluyor!
  17. Rizeli Çay Üreticisinin Öfkesi Dinmiyor
  18. Halk Görüşmelerini Açık Alana Taşıdı
  19. Onu Daha Önce Hiç Böyle Görmediniz!
  20. Tüm Çalışanlarıyla Tam 40 Yıldır..!
  1. Eğitimcilerimizin Almanya Çıkarması
  2. Kırım Tatarları’nın 68 Yıllık Sürgün Çilesi
  3. Pazar ve Fındıklıda ÇAY Eylemi
  4. Hüsnü Şenlendirici, I Love You
  5. Türkiyenin İlk Müzikal Korosu Sahnedeydi
  6. Öğrencilere Murat Boz Sürprizi!
  7. Hakkı Ağaoğlundan Kıbrıs Çıkartması
  8. Koçtaştan 19 Mayıs Kutlaması
  9. Kıskanç Çiftlere Özel Balayı!
  10. Engellilerle Eski Futbolcular Bir Arada!
  11. İSTEKli Mezunlar Buluşuyor...
  12. Bir Sezonda 35 Milyar Euro Harcıyorlar!
  13. Bedük Boğaziçilileri Coşturdu!
  14. Türkiye Annelerine Sağlık ve Güzellik Hediye Etti
  15. Çocukların Gözünden Çevre Fotoğrafları Sergisi
  16. Bursa, Bilimle Şenlenecek…
  17. Kentsel Dönüşümle Şehirlere Çifte Avantaj
  18. En Uzun Gece Trump Towers Mallda
  19. Hint Mutfağı İstanbul’da
  20. Cengiz ARTAMdan Monacoda Bir İlk
  1. Gençler Nanoteknolojiyle Tanıştı
  2. Avrupa Değişse De Türklere Bakış Değişmedi
  3. Genç Bilim İnsanları Projelerini Sergileyecek
  4. Bedük 20 Bin Kişiyi Coşturdu!
  5. Cilde Özel Çözümler Sunan Yepyeni Bir Marka
  6. XL Beden Yarış Keyfi!
  7. Karakolun Hası 18 Mayısta Sinemalarda!
  8. Başarıya Götüren Verimli Çözüm Ortaklıkları
  9. TMB TV 18.Kral TV ödüllerini Canlı Yayınladı
  10. Teknoloji Tutkunlarına Müjde!
  11. Bahar Ayları İçin Uzmanlar Uyarıyor...
  12. Fare Devri Bitiyor!
  13. Ivana Sert Daikin Reklamında...
  14. ACİL; AB Rh (-) Negatif Kan Aranıyor
  15. Mekânsız Bedenler Galeri Eksende!
  16. ÇAGET, Şükürü Koşuya Davet Etti
  17. Kıran Kırana Kulaç Attılar
  18. Tekne Parklar İçin Ön Başvurular Başladı
  19. Kitap Okuma Sevgisi Kazandırıyor
  20. Renkli Bir Yaza-Merhaba...

Yeni sitemizi beğendiniz mi?

Sonuçlar»

© 2005 TNA