Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Arif Özer, Mart ayı enflasyon rakamlar ve genel ekonomik durumla ilgili bir açıklama yaptı.
Özer, Mart ayı enflasyon rakamlarının, TÜFE’de %0.58, ÜFE’de %1.94 artışı gösterdiğini, geçen ay iki haneli olan enflasyon rakamının, TÜFE’de tekrar % 9.56 ile tek haneye indiğini belirterek, bu rakamların piyasa ve Merkez Bankası beklentileri doğrultusundadır ve olumlu gelişme olarak değerlendirdi.
Özer, ''Öte yandan, 2009 yılının son çeyreğinde % 6 olarak açıklanan büyüme rakamı, bizleri çok sevindirmişti. Buna rağmen,2009 yılındaki yıllık %4.7 olan küçülme oranı, Türkiye’de yaşanan krizin şiddetini göstermesi bakımından çok önemlidir. Ancak, hükümetin geçte olsa 2009 yılının son çeyreğinde kamu harcamalarını inanılmaz derece de arttırması, tek başına büyümeye % 2.5 katkı sağlamıştır.
Türk özel sektörü ülkemizin büyümesi ve kalkınması için çok yoğun bir çaba içerisindedir.Büyümenin yavaş da olsa artmasına rağmen işsizlik azalmamakta ve ekonomik problemler sıralamasında birinciliğini korumaktadır. İstihdam probleminin temelinde yeni yatırımların istenen düzeyde olmaması, verimlilik artışları ve teknolojiyi maksimum kullanma çabaları yatmaktadır. Bununla beraber mesleki eğitime gerekli desteğin verilmemesi gençlerde mesleksizlik problemini arttırmaktadır'' dedi.
''İşgücü piyasasını daha esnek hale getirmek için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Girişimcilik özendirilmeli ve iş hayatına atılacak yeni girişimciler desteklenmelidir. Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ve İcra İflas Kanunu gibi kanunlar bir an önce yasallaştırılmalı ve hayata geçirilmelidir'' diye konuşan Özer, ''Enflasyon hedefinin tutturulmasında en büyük paylardan birisi de şüphesiz Merkez Bankası’nın kararlı para politikasıdır. Gerçekleşen enflasyon rakamı ile Merkez Bankası’nın özerkliğinin ne kadar önemli olduğu da bir kez daha kanıtlanmış bulunmaktadır. Ama, bu arada kurlar süratle düşmekte bu da ihracatçının rekabet gücünü azaltmaktadır. Merkez Bankası böyle durumlarda aktif politika uygulayarak döviz rezervlerini arttırmalı ve Türk Lirasının aşırı değerlenmesini önlemelidir. Sanayinin toparlanması açısından Merkez Bankası faizleri daha uzun bir süre arttırmamalıdır.
Ekonomi
Yayınlanma: 06 Nisan 2010 - 10:53
Busiad Enflasyon Rakamlarını Olumlu Buldu
Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Arif Özer, Mart ayı enflasyon rakamlarını olumlu buldu.
Ekonomi
06 Nisan 2010 - 10:53
İlginizi Çekebilir




















