İstanbul da yaşayan Sivas, koyulhisar Akseki Köyü'ne bağlı Yukarı Ağıl Mahallesi sakinleri gelenek ve göreneklerini yaşatabilmek, yardımlaşma ve dayanışma için “Yukarı Ağıl Birliği” adı altında dernek kurdu. İstanbul’da kurulan Yukarı Ağıl Birliği Derneği’nin ilk şubesi ise İzmir’de faaliyete geçti.Koyulhisar Akseki Köyü'ne bağlı Yukarı Ağıl Mahallesi’nde birlik ve beraberlik içerisinde yaşarken İstanbul’a ve diğer illere göç eden mahalle sakinleri, kendilerinin yaşadıkları dostluk, dayanışma, birlik, beraberlik duygularını, mahalle kültürlerini ve gelenek ve göreneklerini yaşatabilmek ve gelecek nesillere aktarmak için Yukarı Ağıl Birliği Derneği'nin kuruluşunu gerçekleştirdi.Hasan Altunbaş, Fikrettin Altunbaş, feramuz baydar ve Yücel Baydar’ın destekleriyle Kağıthane İlçesi’nde kurulan Yukarı Ağıl Birliği Derneği’nin kurucu başkanlığına Hasan Baydar seçildi. Yukarı Ağıl Birliği Derneği Yönetim Kurulu üyeleri ise; Kadir Baydar, Abbas Altunbaş, Yakup Demir, Hasan Demir, Necmettin Altunbaş, Behzat Altunbaş, Uğur Altunbaş, Eyüp Baydar, Emrah Baydar oldu.İzmir Şube yönetimi için ise Hilmi Altunbaş, Mustafa Altunbaş ve Hasan Altunbaş (Hüseyin oğlu) görevlendirildi.
AKSEKİ KÖYÜ HAKKINDA1960′lardan sonra başlayan büyükşehirlere göç dalgasından etkilenen akseki köyü sakinleri çoğunlukla İstanbul’da yaşamakla birlikte, İzmir, Ankara ve Bursa’da da yerleşmişler. Aksekililer, İstanbul’da ağırlıklı olarak Kağıthane, Sarıyer ve Ümraniye ikamet ediyorlar.Son derece verimli bir araziye sahip köyde yaşayanlar tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor.
Koyulhisar’ın diğer köyleri ile kıyaslandığında daha düz ve en geniş araziye sahip olan Akseki’de nüfusun büyük çoğunluğunun büyükşehirlere göç etmesi sebebiyle tarım ticari değil, ailelerin ihtiyaçları ölçüsünde yapılıyor.Köyün arazilerinde buğday, arpa, yulaf, fiğ, yonca, domates, patates, mercimek, nohut, fasulye, mısır, biber, patlıcan, salatalık, bazı aileler kavun, karpuz yetiştirmektedir. Ayrıca, dut, erik, kayısı, vişne, kiraz, ceviz, armut, elma, aluç, badem, yetişmektedir. Köyün dut pekmezi ve kuşburnu marmelattı meşhurdur.Şehirde yaşayanlar ise köylerindeki arazilerinde kışlık ihtiyaçlarını karşılayacak kadar ekim yapılıyor.Büyükşehirlerde yaşayan Aksekililer ağırlık olarak tekstil İnşaat sektöründe faaliyet sürdürüyor.
Derneğimiz hayırlı olsun
Merhabalar, Ben Nazif Ayvaz' 1955 yılında Ordu merkez doğumluyum. Koyulhisar Kavacık Damadı olarak, Yukarı Ağıl birliği Derneği Kurucularını tebrik ediyorum Birlikte güç vardır. Çok iyi düşündüler. Sivas'a Koyulhisar Kavacık Damadıyım evliliğimiz 43 yıl oldu, Hâmd'olsun Şükürler olsun bir sorun yok... Şair Yazar olarak 4 şiir kitabım 4 Roman kitabı yazdım, Bir albüm çıkardım. Hemşerilerime Herkese selam olsun saygılarımla Nazif Ayvaz
Teşekkürler inşallah
Derneğimiz hayırlı olsun... Sosyal çalışmalar cesaret ister. Ekiptekilerin hepsi değerli ve cesaretli hemşerilerim... Güzel şeyler olacak inşallah...