İzmir Toplumsal Uyuşturucu ile Mücadele Derneği (TUMED) Genel Başkanı Bedri Yalçın, Bilecik' te geçtiğimiz yıllarda evlerinin teras katında insansız hava aracı (İHA) yapmak için harekete geçen gençlere dernek olarak tam destek verdiklerini söyledi.
İzmir TUMED Başkan Bedri YALÇIN
Azimli ve başarılı gençler, " Bilecik Valiliğimiz, İzmir TUMED ve diğer sponsorlarımız bu iş de bizlere inanıp arkamızda bir büyüğümüz olarak durdukları için teşekkür ederiz. Hedefimiz ve doğrultumuz Bilecik İHA'lar konusunda devleşeceğiz ve ismini duyuracağız.." ifadelerini kullandı.
Gece gündüz demeden büyük bir inançla çıktıkları yolda insansız hava aracı (İHA) yapmak için harekete geçen gençlerin azmi takdir topluyor.
Çalışkan ve başarılı gençler, hedeflerinden vazgeçmeyerek ürettikleri İHA'larda bir çok yeni gelişmeler kaydetti.

Bilecik'in İHA'lar konusunda tanınan bir il haline gelmesini isteyen ve büyüklerden destek bekleyen gençler, çalışmalarının son aşamalarını gazetecilere anlattı.
"Bir süre önce kendi imkanlarıyla arama kurtarma maksatlı yaptığı test aşamasındaki insansız hava aracı İHAnın tanıtımını Vali Dr.Kemal Kızılkayaya da yapan ekip lideri Yasin Yasa, Teras katında başladığımız bu serüvene muhteşem bir ekiple devam ediyoruz. Yaptığımız İHAlarımızın uçuş kısımlarında tasarımsal yazılımsal kısımlarında incelemeleri yaptıktan sonrasında pist başında kalkışını gerçekleştiriyorum. İnsansız hava araçlarımızda en büyük kural ve hedeflerimizden biri ihalarımızın ve bundan sonrakilerin isimlerinin devamlı ülkemizde mağdur durumdaki kadınlarımızın isimleri tecavüz ve tacize uğramış kadın kardeşlerimizin ablalarımızın isimlerini ilelebet gökyüzüne taşımak ülkemizdeki şehitlerimizin isimlerini ihalarımızın üzerine isimlerini kazıyarak isimleri devamlı gökyüzünde özgür olacaktır.
Teras katında başlayan hayallerimiz Bilecik Kent Konseyinde devam ediyor..Atölyemiz bünyesinde bizlere açılan alan ile birlikte tasarımsal boyutsal smilasyon ve kontrol eğitimlerimiz ekipmanlarımız işe güzel işler başarıyoruz.
Bilecik valiliğimiz, İzmir TUMED ve diğer sponsorlarımız bu iş de bizlere inanıp arkamızda bir büyüğümüz olarak durdukları için teşekkür ederiz. Hedefimiz ve doğrultumuz Bilecik İHA'lar konusunda devleşecek ve ismini duyuracak." ifadelerini kullandı.

Ekip üyesi İrem Asar, "Tornado ekibimizin yapmış olduğu insansız hava aracının elektrik, elektronik ve yazılımından sorumluyum. İnsansız hava aracımızda mikroişlemci ile yazmış olduğumuz yazılımımızla birlikte bilgisayarlarımızda simülasyon ortamında çalışıyoruz. Bilgisayarlarımızda farklı programlarla devre modelimizi titizlikle tasarlıyoruz. En sonunda da ekip arkadaşlarımızla montaj aşamalarını gerçekleştiriyoruz. ." dedi
Ekip üyesi Abdurrahman Furkan Aşlak ve Kemal Tüysüz de " Tornado tasarım departmanında yer alan ekip arkadaşlarımızın bilgisayar ortamında tasarlandığı ihalarımızın teknik çizimleri ve 3 boyutlu çizimleri üretim departmanımıza ulaşıyor. Üretim departmanımız da ise insansız hava aracımızın (İha) kalıplarını üretip ardından iç elektrik akşam, motor ve pervanemizi de insansız hava aracımıza (İha) yerleştiriyoruz. Daha sonra montajımızı yapıp uçuşa hazır hale getiriyoruz. Uçuşa geçmeden önce insansız hava aracımızın (İha) montaj yapılan yerleri,iç elektrik aksamını ve motorların kontrolünü yaptıktan sonra insansız hava aracımız (İha) artık uçuşa hazırdır." açıklamasında bulundular.
Ekip üyesi Konuralp Özkan ise, "Tasarım işlemlerimizi solidworks ,catia, fusion360 teknik resimleri ise AutoCAD de yapıyoruz tasarım aşamasında uçağı her detayı ayrıntılı olarak çiziliyor ve yine uygulama üzerinde montaj yapılıyor montajdan sonra ise render yani uçağımızın renklendirme işlemi yapılır. En son olarak ta stres testi dediğimiz test simülasyon üzerinde yapılarak uçagımızın hassas bölgeleri tespit edilir. Kırmızı renkli alanlar çıkar ise uçağımız havalandığında kralacak bölgeleri gösterir ve tekrar tasarım aşamasına dönerek düzeltmeler yapılır. Tekrar simülasyon yapıldıktan sonra üretime gönderilir." ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE HABER AJANSI