Sarıyer Belediyesi Su Ürünleri Birimi girişimi ve İstanbul Boğaz Belediyeler Birliği koordinasyonunda, Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Sürdürülebilirlik İçin Plastiksiz İstanbul Dereleri” başlıklı proje, Marmara Denizi ile İstanbul Boğazı çevresindeki plastik kirlilik sorununu ele almak üzere sahaya indi.
Proje kapsamında, Sarıyer Belediye Başkanı M. Oktay Aksu ve İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Meriç Albay ve ekibi, Demirciköy ve Kilyos’taki derelerden plastik kirliliği ve biyoçeşitlilik tespiti için ilk numuneleri aldı.
İstanbul Boğaz Belediyeler Birliği (İBBB) koordinasyonunda, Sarıyer Belediyesi Su Ürünleri Birimi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deniz Hizmetleri Şube Müdürlüğü ve İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi gibi önemli paydaşların katılımıyla yürütülen Avrupa destekli “Plastiksiz İstanbul Dereleri” projesi başladı.
Sarıyer başta olmak üzere İstanbul’daki tüm derelerin korunması amacıyla başlatılan proje kapsamında Demirciköy ve Kilyos’ta bulunan derelerden ilk numuneler alındı.
M. Oktay Aksu: “Boğaz’a ve Derelere Sahip Çıkacağız”Saha çalışmasına bizzat katılan Sarıyer Belediye Başkanı M. Oktay Aksu, burada yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:“Plastiksiz İstanbul Dereleri başlıklı AB destekli projemiz kapsamında, Demirciköy ve Kilyos’taki derelerimizden bugün numunelerimizi aldık. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Meriç Albay ve ekibiyle birlikte, Sarıyer derelerinde plastik kirliliği ve biyoçeşitlilik üzerine önemli bir saha çalışması gerçekleştirdik. Hedefimiz; İstanbul’un en değerli su kaynaklarında makro ve mikroplastik kirliliğini önlemek ve biyoçeşitliliği korumak. Boğaz’a, derelere ve denizimize sahip çıkacağız. Sürdürülebilir bir gelecek için el ele verdik. Bugün Demirciköy’den alınan numuneler, inceleme için araştırmacılarımız tarafından değerlendirilecek ve alınması gereken önlemler konusunda çalışmalar yapılacak. Geçen yıl şu anda numune aldığımız derede balık yoktu; bu yıl balık gördük. Bu da bizleri mutlu etti. Derelerimizdeki kirliliğin önlenmesi konusunda vatandaşlarımızdan da gerekli duyarlılığı bekliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."
İrem Köse: “Dereleri Korumak, Denizi Korumaktır”Sarıyer Belediyesi Su Ürünleri Birimi Sorumlusu İrem Köse ise projeyle ilgili olarak şunları söyledi:“Sarıyer’in dereleri doğrudan Marmara Denizi’ne ve İstanbul Boğazı’na açılıyor. Bu nedenle derelerimizdeki plastik atıklar yalnızca yerel değil, bölgesel çevre tehditleri oluşturuyor. Projemiz sayesinde makro ve mikroplastiklerin önlenmesi, erken safhada toplama sistemleriyle mümkün olacak. Ayrıca, vatandaşlarımızın farkındalığını artırmak amacıyla eğitim ve kıyı temizlikleri etkinlikleri planlıyoruz. Dereleri korumak, aslında denizi ve tüm deniz yaşamını korumaktır.”
AB INSPIR MODELİ UYGULANIYORINSPIRE metodolojisine dayanan proje; dere ağızlarında atık bariyerleri kurulmasını, kıyı temizlikleri, okul atölyeleri ve vatandaşların bilinçlendirilmesi ve katılımını sağlayacak etkinlikleri içeriyor.Ayrıca, projede elde edilen bulgular, Avrupa Birliği’nin Modüler Ana Planı ile uyumlu hale getirilerek sürdürülebilir şehircilik politikalarına katkı sağlayacak. 100.000 Euro bütçeli proje, hem Sarıyer özelinde hem de İstanbul genelinde çevre bilincini artırmayı ve uzun vadeli bir plastik kirliliğiyle mücadele stratejisi geliştirmeyi hedefliyor.





